Giresun Haberleri

GSM Ücretleri Yüksek Hizmetler İse Eksik ve Kusurlu

Bu yazıyı paylaşın

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, GSM operatörleri aracılığıyla hizmet alan vatandaşların mağduriyetini meclis gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Tığlı, Giresun’da, Mobil İletişim (GSM) ağı üzerinden operatörler vasıtasıyla hizmet alan vatandaşların, yaşadığı şebeke sorunu ve internet hizmeti erişiminde yetersizliğe yönelik, dikkat çekici oranda şikayetlerin söz konusu olduğunu vurgulayarak, bir kamu hizmeti olarak GSM operatörleri aracılığı ile yüksek ücret karşılığında vatandaşa sunulan hizmetin kaliteli ve kesintisiz olması gerektiğini ifade etti.

Tığlı, Giresun merkez, ilçelerde ve beldelerde merkezi birimler de dâhil olmak üzere onlarca köyden benzer sorunlarla ilgili şikâyetler geldiğine dikkat çekerek, sorunun çözümüne yönelik taleplerin, yaşanan bu Pandemi döneminde salgına bağlı olarak alınan tedbirler kapsamında, vatandaşların uzun süre evde kalmasıyla daha fazla artış gösterdiğini dile getirdi.

Şebeke ve internet sorununun, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet üzerinden sunduğu uzaktan eğitim ve EBA TV eğitim sürecinde öğrencileri mağdur ettiğini vurgulayan Tığlı, “Salgın döneminde, birçok öğrencimiz internet altyapısının yeterli olmadığı köylerine döndüğü için mağdur olan vatandaşlarımızın sayısı diğer olağan dönemlere göre oldukça yüksek olmuştur.

Türkiye’de hâlâ 207 yükseköğretim kurumunda 170 bin akademisyen görev yaparken yaklaşık 7 milyon 500 bin öğrenci eğitim görmekte ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre, Türkiye’deki bu 207 üniversitenin 123’ünde Uzaktan Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Salgın döneminde 23 Mart 2020 tarihinden itibaren birçok üniversite uzaktan eğitime başlamıştır. Yine özellikle bu zor süreçte gurbette olan vatandaşlarımızın memleketinde köyünde yaşayan aileleriyle hasta olan yakınlarıyla şebeke ve internet sorunları sebebiyle iletişim kuramaması başlı başınca bir hak kaybına işaret etmektedir” diye konuştu.

Tığlı, bu mağduriyetin 420 seçmeni bulunan yazın gurbetçi vatandaşların gelişiyle nüfusu 4.000 civarına ulaşan ve Giresun nüfusuna göre büyük kabul edebilecek Tirebolu ilçesi Eymür Köyü’nde de yaşandığına işaret ederek, şöyle devam etti; “Giresun’da birçok köyümüzde bahsettiğimiz sorun yaşanmakla birlikte Tirebolu İlçesi Eymür Köyü’nde iki GSM Operatörünün vericisi bulunmasına rağmen hizmet sunulmaması, iletişim imkânının, internet erişiminin sağlanamıyor olması çok daha garip bir durum arz etmekte, mum dibine ışık vermez misali bir örnek teşkil etmektedir.

GSM Operatörlerinin vericileri bulunmasına rağmen Eymür Köy Merkezi, Deregözü Mahallesi, Halaç Mahallesi, Tırıngalı Mahallesi, Büyükköy Mahallesi, Mahmutlu Mahallesi ve Çukurtam Mahallesi, Turkcell, Türk Telekom operatörlerinden 12 yıldır şebeke ve internet hizmeti alamamaktadır.

İlgili operatörlere sorunun çözümü için vatandaşlarımızın yaptığı başvurulara yönelik herhangi bir inceleme yapılmaksızın, konu, coğrafi koşullar, kapsama alanı sorunu şeklinde ifade edilerek sorun giderilmeksizin kapatılmaktadır. Konuyu vatandaşlarımızın defalarca Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) taşımaları da sonuç vermemiş, bu kurumların GSM operatörlerinden aldığı benzer cevaplarla konu kapatılmıştır. BTK’nın Samsun Bölge Müdürlüğünün sorumluluk alanında olan konunun “tuketicisikayet.btk.gov.tr” üzerinden yapılan şikâyetin ve talebin kendilerine iletilmediği ifade edilmiştir.

Tığlı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na vatandaşın sıkıntısını dile getiren şu soruları sordu.

  • Bu konuda Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden Giresun ilinden Bakanlığınıza ve bağlı kurum ve kuruluşlara gönderilen, iletilen talep ve şikâyet sayısı nedir?
  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) bu hususta gelen talep sayısı Giresun ili köylerinde ne kadardır?
  • CİMER ve BTK üzerinden iletilen taleplerin ilgili birime, müdürlüğe yönlendirilmediği, sorunlara ilişkin tespit ve yerinde incelemelerin yapılmadığı doğru mudur?
  • Diğer hizmet sunucuları gibi GSM Şirketlerin de Anayasa ve kanunlarımız gereği verilecek kamu hizmetinin gereklerini her vatandaşımıza eşit olacak şekilde sunma zorunluluğu yok mudur?
  • Baz istasyonu olmasına rağmen şebekenin bulunmadığını yerler nerelerdir? Gelen onlarca dilekçe ve talebe rağmen Tirebolu Eymür Köyünde olduğu gibi kurulu bulunan vericilerin sinyal gücünün arttırılması ve iyileştirilmesi neden yapılmamaktadır?
  • Bakanlığınız ve BTK GSM operatörlerinin sınırsız kesintisiz hizmet verme noktasında eksiklerini tespit etmek için hangi denetimleri yapmaktadır? CİMER ve BTK üzerinden bu hususta vatandaşlarımızca gönderilen talep ve şikayetlerin değerlendirilmesi için yaşanan mağduriyetlerin popüler medya kanallarında gündeme gelmesi mi gerekmektedir?
  • Giresun ve İlçelerinde bu sorunun yaşandığı mahalle ve köylerinde cep telefonu sinyal seviyesi, şebeke, internet (4.5G) hizmetinin en azından konuşulabilir seviyede yapılabilir hale getirilebilmesi için gereken çalışmanın yürütülmesi talimatı verecek misiniz?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım