Giresun Haberleri

Tamzara Dokuması Yeniden Hayat Buluyor

Bu yazıyı paylaşın

Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı; “Tamzara dokuması ismini şehrimizle özleştirmek, markalaştırmak ve en nihayetinde kooperatifleştirmek için yeniden harekete geçtik” dedi.

19’uncu yüzyıldan itibaren dokunmaya başlanan ve kervan yollarıyla Akdeniz, Mısır ve Suriye’ye kadar gönderildiği rivayetler arasında olan Tamzara Dokuması, Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvuru neticesinde Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak markalaşma yolundaki ilk resmi adımını atmış oldu. Konuyla ilgili Şebin Gündem Gazetesine açıklamalar yapan Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı, “Her biri Şebinkarahisarlı kadınların el emeği, göz nuru olan bu dokumalarla ilçemizin tanıtımına katkı sağlamak, Tamzara Dokuması ismini şehrimizle özleştirmek, markalaştırmak ve en nihayetinde kooperatifleştirmek için yeniden harekete geçtik” dedi.

Şebinkarahisar Belediyesi, 19’uncu yüzyıldan itibaren dokunmaya başlayan ve kervan yollarıyla Akdeniz, Mısır ve Suriye’ye kadar gönderildiği rivayetler arasında olan Tamzara Dokumasının unutulmasına izin vermemek için çalışmalar başladı. Tamzara Dokumasını, Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı göreve geldiği 2010 yılından itibaren, yaptığı girişimler sayesinde Avrupa Birliği projeleri kapsamında desteklenerek hayat bulmaya başladı.  Son olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Faruk Kaçır’ın da destekleriyle, Şebinkarahisar Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvuru neticesinde Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak markalaşma yolundaki ilk resmi adımı atılmış oldu. 2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında DOKA’ya (Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı) Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı’nın girişimleri ile hazırlanarak sunulan ‘’Kadınlar Dokuyor’’ projesi kabul edildi. Başkan Yılancı, “Her biri Şebinkarahisarlı kadınların el emeği, göz nuru olan bu dokumalarla ilçemizin tanıtımına katkı sağlamak, Tamzara Dokuması ismini şehrimizle özleştirmek, markalaştırmak ve en nihayetinde kooperatifleştirmek için yeniden harekete geçtik” dedi.

“50 Kadına Eğitimler Vererek Bu Konuda Uzmanlaşmalarını Sağlayacağız”

İlçede yaşayan 50 kadına Tamzara Dokumasının eğitimlerinin verileceğini açıklayan Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı, ”18 ay sürecek projemizle asırlık bu sanatı yeni nesil üretime kazandırmak, ulusal pazarda ve hatırı sayılır markaların vitrinlerinde görmek için bu yola yeniden çıktık. İlimizdeki 4 kadın kooperatifinden ikisinin ilçemizde oluşunun verdiği güçle en az 50 kadına ilgili eğitimleri vererek bu alanda uzmanlaşmalarını sağlayacağız. Dokuma eğitimlerinin yanı sıra Tanıtım ve Pazarlama Eğitimi, Kooperatifçilik Eğitimi ve Dijital Pazarlama Eğitimi ile de destekleyerek e-ticaret alanında da ivme kazandırmayı planlıyoruz Dokuma kumaşlarda iplik özelliklerinin giysi ve aksesuar formlarındaki önemi göz önünde bulundurulduğunda bu dokuma ürünler tamamen doğal, kök boya iplikler ile elde ediliyor. Sağlıklı hammaddeden üretilen bu ürünler alerjik olmayan, kışın sıcak, yazın serin tutma özelliğiyle de tercih edilecek, piyasada kendine yer bulacaktır” dedi.

Başkan Yılancı, projenin hayata geçmesinde, başta Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Faruk Kaçır başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım