Online Giresun Platformu
Giresun Türküleri Keşfedilmemiş Hazinedir Sahip Çıkmalıyız

Türkülerle Giresun Konseri Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı. Tirebolulu sanatçı Savaş Karaman tarafından organize edilen ve yönetilen programın ses sanatçıları TRT Sanatçısı İbrahim Can ve Elif Buse Doğan tarafından seslendirilen Giresun Türküleri dinleyicileri büyüledi.
İstanbul Taksim’de bulunan ve ülkemizin en güzel salonlarından biri olan Atatürk Kültür Merkezini dolduran yüzlerce Giresunlu daha önce dinlediği türküleri canlı olarak dinlemenin tadını uzun süre unutmayacak gibi.
Konuyla ilgili olarak Giresun Dergisi yazarlarından Kemalettin Kılıçarslan yazdığı değerlendirme yazısında “Türkülerle Giresun gecesinin kahramanı Kültür Bakanlığı sanatçısı Savaş Karaman “Giresun Türküleri keşfedilmemiş hazinedir sahip çıkmalıyız” dedi.
İlimiz nüfusundan fazla olan il dışındaki Giresunluların her yıl sayısız etkinliklerinde kendi özüne anamızın ak sütü gibi helal türkülerimize kaç defa yer verdik diye düşünmesi lazım. 1990’lı yıllarda Altan Yamak – Ahmet Başaran’dan dinlediğim Giresun Türkülerinin keyfini yıllar sonra Tirebolu hemşerim Savaş Karaman dan dinledim. Bölgemizde hiçbir yerde olmayan kentimizin öz değeri horon karşılama kolbastı havaları, Giresun merkezinde bağlama, Piraziz’den Eynesil’e kadar kıyı şeridinde horon, Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar gibi iç kesimde halay havaları, kemençe ve sazla dile geldi.
Kocaeli doğumlu eğitimini de orada tamamlayan en son “Samsak Döveci” şarkısıyla adından söz ettiren sanatçımız Elif Buse Doğan Giresun Türkülerini o kadar güzel söyledi ki ağzına çok yakıştı Giresun Türküleri.
Sanatçımız İbrahim Can “Karadeniz şivesiyle okuma düz Türkçeyle oku demiştim harika söyledi” dedi. Gecenin koro şefi Savaş Karaman da Giresun Türkülerinin Buse hanımın sesine çok uyduğunu teyit etti. Bence de Giresun Türküleri Buse hanıma çok iyi gitti harika yorumlayıp oyunlarına eşlik etti. TRT de de söylemeli bence. Bazı türkülerimizin “Samsak Döveci” etkisi yapacağına inanıyorum.
“Atmacayı vurdular” şarkısıyla tanınan Sanatçımız İbrahim Can her zaman olduğu gibi yine gönülleri fethetti. “Neşet Ertaş İç Anadolu’da ne ise Kâtip Şadi bölgemiz için odur” diyerek son günlerinde hasta yatağında ziyaret ettiği rahmetlinin “İbrahim geleceğini biliyordum” dediğini söyledi.
Geceye solist olarak kemençe -horon eşliğinde Giresun Türküleri söyleyen İbrahim Can Giresun’umuzu yaşatan, yaşayan herkese teşekkür ederek bu tür etkinliklerin devam etmesi gerektiğine dikkat çekti.
Türkülerle Giresun konserinin bir de gizli kahramanları vardı elbette. Kalemiyle yazılarıyla var olmak isteyen bir lokma ekmeği de olsa onurlu duruşuyla geriye sadece adını bırakan değerler vardır.
Remzi Mamaşoğlu il dışında yayım yapan tek il dergisi Giresun Dergimizin sahibi. 1996 yılında yazı ailesine katıldığım il dışındaki tüm Giresunluların iletişim haberleşme köprüsü olan dergimizin sahibi olarak konserin başarılı geçmesi için elinden geleni fazlasıyla yaptı.
Haldun Domaç, Aspor yorumcusu, Gazeteci –Akademisyen, TİRDEF’in eski Başkanı ve konser gecesinin sunucusu. Geceyi başarı bir şekilde sunmayı başardı.
Asla bir araya gelemez, asla gelmez dediğiniz siyasetçi iş adamı bürokrat, ünlüleri bir telefonla toplayacak, organizasyon yapacak sözü, gücü, çapı olan üstatlar muhteşem gecenin arka planda görünmeyen birleştirici kahramanlarıdır. Giresun’umuz nedense her kesimi birleştirici gücü olan insanını çabuk harcar. Bence yararlanmalıyı bilmeliyiz” dedi.
