Online Giresun Platformu
Bu Adaletsizliği Gidermek Elimizde…

Bir önceki yazımızda “TÜRMOB’da tarihi fırsat doğdu” demiş ve devam etmiştik. TÜRMOB seçimlerini düzenleyen 3568 sayılı kanunun ilgili maddelerine baktığımızda 22/10/2025 tarihli mazbatanın kanuna aykırı olarak düzenlendiğini söylemek mümkün. Çünkü kazandığı iddia edilen bazı kişilerin hizalarındaki oyu almadığı yapılacak en ufak bir araştırma ile ortaya çıkacaktır. Kanun açıkça grup ve bağımsız adayların oylarının önce bire sonra ikiye ve üçe daha sonra dokuza kadar bölüneceğini söylüyor. Alınan ve hesaplanan bu oyların ise kurul üyeliği kazanılmasında hesaba katılacağını söylüyor. Ancak oy pusulası ile mazbatayı karşılaştırdığımızda karşımıza değişik isimler çıkıyor.
Örneğin seçimin galibi Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubunun (ÇDMG) listesinin 5.sırasındaki Güney Yılmaz yedek olarak gösterilmişken onun altındaki 2 kişinin yönetim kurulu üyesi olduğu ilan edilmiş durumdadır. Aynı durum Türkiye Muhasebeciler ve Denetçiler Grubu (TÜMDEP) listesinde de vardır. Listenin ilk iki sırasında yer alan Turgay Kanarya ve Muharrem Kaya atlanarak Mehmet Ali Aktaş kazananlar listesine alınmıştır. Güney Yılmaz’ın hesaben 222 oy aldığı ortadayken yedek listede karşısında 159 oy aldığı yazılmıştır. Yine Turgay Kanarya’nın 244 aldığı hesaplanırken yedek listede karşısına 122 yazılmıştır.
Daha önce de defalarca ifade ettiğimiz Birlik Yönetim Kurulunun teşkilini düzenleyen 35. Maddeye göre yönetim kurulunun 5 YMM ve 4 SMM’den oluşacağına dair hiçbir hüküm bulunmamaktır. Madde çok açık bir şekilde yönetim kurulunun 9 asıl ve 9 yedek üyeden oluşacağını bunun da 5’inin YMM olacağını belirtmiştir. Yıllarca bu durum asıl listede 5 YMM olacağı şeklinde algılanmıştır. Oysa kanun koyucunun bunu murat etmediği Disiplin Kurulunu düzenleyen 38.maddesinden anlaşılmaktadır. Yasa koyucu bu maddede “Asıl üyelerin üçünün yeminli mali müşavir olması mecburidir” şeklinde bir düzenleme yaparak konuyu tasrih ederek münakaşaya yer bırakmamıştır. Şayet yönetim kurulu teşkilinde de aynı şey murat edilseydi seçilecek 5 YMM’nin asıl listede olması gerektiği şeklinde bir düzenleme yapılabilirdi. Yapılmadığına göre yapılacak her türlü düzenleme kanun koyucunun iradesine ters olacaktır.
Açıklanan bu liste aynı zamanda grupların yaptıkları bu liste ünvanlardan ari olarak kendini üye oldukları bu birlikte kimlerin öncelikle temsil edeceğinin irade beyanıdır. Bu beyanı ters yüz etmek ilçe seçim kurulu olsa dahi kimsenin haddine değildir. Grubun iradesi ile oluşturulan bu listenin birinci ve ikinci sırası atlanarak üçüncü sıradaki kişiye kazandı demek bu gruba oy veren üyenin iradesine de aykırıdır. Gruba oy verenler listeyi görerek beğenerek ve tasdik ederek oyunu vermiş ama açıklanan liste ile iradesinin gasp edildiğini görerek demokrasiye inancını yitirmiştir.
Bizim hesabımıza göre diğer kurullarda da benzer yanlışlıklar vardır. Bu ve benzeri yanlışlıkların düzeltilerek 135 bin kişilik TÜRMOB üyesi ve bunların seçtiği 2041 kişilik delegenin iradesinin doğru tescil edilmesini sağlamak grupların, adayların ve tabii ki hukuk kurumlarının inisiyatifindedir. İtiraz edersem acaba arkadaşıma ayıp eder miyim diye düşünmeden itiraz hakkı olanların itiraz etmeleri en tabii bir haktır. Yoksa meslek içinde %4’i bile bulmayan bir meslek grubunun oligarşik bir düzende bizleri ilanihaye temsil etmelerinin önüne geçemeyiz.
