Giresun Haberleri

2020 Yılı Bizim İçin Nasıl Geçti?

Bu yazıyı paylaşın

2020 yılı herkes gibi bizim için de acılarla, hastalıklarla, sel afeti ve uzun yılların en sıcak yılı olarak geçti. Bugün 10 Ocak 2021 günlük güneşlik bir gün ama geriye doğru baktığımızda bu günlerin hep karla geçtiğini biliyoruz. Ancak geçen 10 gün boyunca Giresun’da 20 derecelere varan bir sıcaklık vardı. Ağaçlar ve bitkilerin de kafası karışmış olacak ki yer yer armut, erik ve kiraz çiçeklerinin açtığını yer yer yeşerdiğini görüyoruz. İnşallah yeni yılın 2020 ve daha önceki yıllardan daha güzel olmasını, ülkemize, hayırlar getirmesini ve bolluk ve bereketler getirmesini Yüce Mevladan niyaz ediyorum.

2020 yılı başlarında yaptığımız toplantı ile Giresun Medya Platformuna start vermiştik. 12 Ocak günü Şebinkarahisar Yardımlaşma Derneğinde yaptığımız toplantı ile Sadi Toygar başkanımız görevi bize devretmiş biz de heyecanla neler yapabileceğimizi istişare etmeye başlamıştık. Ancak doğru dürüst bir toplantı bile yapmadan ülkemiz koronavirüs nedeniyle tamamen içe kapandı. 11 Mart tarihinde hastalığın ilk teşhisinin açıklanmasıyla toplantı ve faaliyetler askıya alındı. Ülkemizin ve dünyanın üzerine kâbus gibi çöken koronavirüs bizim de bütün programlarımızın bozulmasına neden oldu.

Ancak bizim için önemli olan bir tarihte Mart ortalarında Giresun Medya Platformu Başkan Yardımcısı arkadaşımız Metin Ruşen’in hastalığı oldu. Daha hastalığın teşhisi doğru dürüst yapılamamışken arkadaşımız 30 Mart günü vefat etti. 31 Mart günü Kâğıthane’de bulunan bir camiden ahirete yolladığımız arkadaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum.

22 Ağustos akşamı başlayan şiddetli yağış Giresun ve ilçelerinde son yılların en büyük sel felaketine sebep oldu. Özellikle Dereli ilçemizin içinden akan Akkaya deresi mecraından saparak şehir merkezine doğru geldiğinde bir korku filmi gibi önceleri sosyal medya platformlarından sonra da ulusal televizyonlardan canlı canlı bir şehrin nasıl sular altında kaldığını gördük. Otomobiller ve diğer araçlar çer çöp gibi suların üstünde yüzerek aşağılara doğru sürüklendiğine şahit olduk.

Diğer ilçelerden Doğankent ilçemiz de selden çok büyük bir oranda etkilenen ilçemiz oldu. Doğankent şehir merkezinde ve köylerde çok büyük felaketler oldu. Yollar ve evler sel altında kaldı. Kısa sürede küçük derelerin nasıl taştığını ve rüsumatların dere yataklarını doldurarak taşkınlara sebep olduğunu yakinen müşahede ettik.

Espiye, Güce ve Yağlıdere ilçelerimiz ve özellikle yollarında çok büyük tahribatların olduğunu da biliyoruz. Birçoğu da hala eski durumuna bile getirilemedi. İnşallah bir an önce eskisinden daha kaliteli hale getirilir. Ancak önemli can kayıplarımız da oldu bu sel felaketi ile. 14 vatandaşımızın öldüğü ve hala 4-5 kişinin naaşlarına da ulaşılamadığını biliyoruz. Bu felaketlerden en büyüğü de Tirebolu Doğankent Karayolunun 12.km’sinde Muttap Menfezinin çökmesi nedeniyle nedeniyle 5 askerimiz ve bir de iş makinesi operatörü sele giderek şehit oldu. Uzun süren aramalar sonunda 5 askerimizin naaşına ulaşılırken operatörün cesedine henüz ulaşılabilmiş değil. na’şına ulaşılamayanlardan biri de meslektaşımız Serap Cantürk arkadaşımızın eşi Umut Cantürk. O saatlerde işinden eve gelirken sele kapılan Umut’un cansız na’şına henüz ulaşılamadı. Toplamda 15 canımıza mâl olan bu felaket inşallah son olur.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Tirebolu Doğankent Karayolunun 12.km’sinde Muttap Menfezinin çökmesi sonucunda menfezin işlevi yitirmesi bir tartışmanın da başlamasına sebep oldu. Yıllardır vahşi bir şekilde tahrip edilen Harşit Vadisi üzerinde bulunan onlarca kum çakıl ocağı sahipleri vadiyi tahrip ettikleri yetmiyormuş gibi bu menfezin altından da yıllardır malzeme alıyorlardı. Menfezin çökme nedenlerinden biri de bu olduğu söylendi durdu ama failler hakkında 5 ay geçmesine rağmen bir soruşturma açıldığını duymadık. İnşallah bu yönde de bir soruşturma açılır da acılı ailelerimizin de yüreğine su serpilmiş olur.

Bu menfez üzerine yapılan 92,4 metrelik Altı Şehitler Köprüsü geçtiğimiz günlerde açıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı dâhil çok sayıda protokolün katıldığı açılış töreni ile hizmete alınan köprünün kazasız belasız ulaşıma vesile olmasını temenni ediyoruz.

2020 yılında şehrimizde popüler konular arasında Giresun Limanına kurulan siloların kaldırılması önemli bir yer işgal etti. Giresunlular şehrin siluetinin bozulduğunu iddia etse de birçok kişi de limanın çok işlevsiz kaldığını siloların ekmek kapsı olduğu için kalması gerektiğini söyledi. Görele Çavuşluda bulunan katı atık tesisi üzerindeki tartışmalar bu yıl da devam etti. Kısa sürede de çözüme ulaşması mümkün görülmüyor. Görele Belediyesinin Sis Dağı’ndan şehre getirmek istediği içme suyu da yeni yılın tartışmalarından biri olarak devam edecek gibi görülüyor. Çanakçı’ya yapılmak istenen He Projesinin ertelenmesi ile gündem de her dönem HES tartışmaları da devam edecek konulardan biri olacağı anlaşılıyor. Eğribel Tüneli, Kurtbeli Geçidi ve Yolu, Tirebolu Demiryolu konularındaki tartışmalar devam etti ve edecek gibi görülüyor.

Ancak önemli bir konu olarak da Giresunspor’un durumu Giresun gündemini işgal etmeye devam ediyor. Yeni yönetim ve yeni hedeflerle göreve başlayan ekip, hedefini süper lige çıkmak olarak belirlemiş olarak görülüyor. İlk yarıyı lider olarak bitiren ekibimiz inşallah sezonu da şampiyon olarak bitirir ve 41 yıl sonra 41 kere maşallah diyerek süper lige hoş geldin demek bizlere nasip olur.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım