Giresun Haberleri

Berat Gecesini Anlamak ve Değerlendirmek*

Bu yazıyı paylaşın

Berat Gecesi hakkında hadisler vardır. Bu geceyi ibadetle yarını yani gündüzünü de oruçla geçirmeliyiz. Cumartesi ya da Pazar günleri nafile oruç tutmak mekruh olsa da kandillere denk gelince mekruh olmaz bilakis sevap olur. Bu nedenle bu akşamı ibadetle yarını da oruçla geçirelim inşallah.

Tirmizî’nin rivayetine göre Hz. Peygamber (s.a.s.) Şaban ayına ve özellikle bu ayın on beşinci gecesine ayrı bir önem vererek onu ihyâ etmiştir. (Tirmizî, Savm, 39.)

Bu gecenin diğer gecelerden daha fazla ibadet ile geçirilmesinin sebebi şu Hadîs-i Şerîftir: “Şaban ayının yarı gecesi (on beşinci gece) oldu mu, onu ibadet ve taatle geçirin. Gündüzünde oruç tutun. Zira Allah Teâlâ o gecenin gurûb vakti (güneşin batmasıyla) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu bana istiğfar eden (af isteyen), onu mağfiret (af) edeyim. Yok mu benden rızık isteyen, ona rızık vereyim. Yok mu bir musibete uğrayan (hasta olan), ona âfiyet bahşedeyim. Yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur. (İbn Mâce, İkame, 191.)

Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) başka bir Hadîs-i Şerifinde şöyle buyurmuştur: “Allah (c.c.), Şaban ayının yarı gecesinde dünya semasına lütufla tecelli edip, ‘Kelp’ kabilesinin koyun sürüsündeki kıllardan daha çok kimselerin günahlarını mağfiret eder (bağışlar).” (Tirmizî, Savm, 39; İbn Mâce, İkame, 191.)

Başka bir hadîs-i şerifte de Hz. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Allah (c.c.), Şaban ayının yarısında kullarının hallerini gözden geçirir, müşrik ve kindar olanlardan başka herkesin günahlarını affeder.” (Tac, II/93.)

Duhân Süresinde, “Apaçık olan Kitab’a and olsun ki, biz O’nu (Kur’an’ı) mübarek bir gecede indirdik.” (Duhân Suresi, 44/2, 3.)

Bu Ayet-i Kerime’de geçen ‘mübarek gece’den maksadın Kadir Gecesi veya Berat Gecesi olduğu hakkında müfessirler ihtilâf etmişlerdir.

Gecenin mübarekliğine gelince her hikmetli iş o gecede ayırt edilir. Her hikmetli, önemli iş veya her muhkem, sağlam olması gereken işler onda yani o gecede ayrılıp tedbir ve dağıtımı yapılır.  İcra edilmek üzere özel olarak ayrılır, yazılır.

Gelecek seneye kadar kulların rızıkları, ecelleri ve diğer durumları yazılır, ayrıntılı bir şekilde belirlenir. Bir de denilmiştir ki:  Bunun Levh’ten yazılmasına Beraat gecesi başlanır Kadir gecesi bitirilir. Rızıklar nüshası Mikail’e, savaşlar, zelzeleler yer çökmeleri, yıldırımlar nüshası Cebrail’e, ameller nüshası dünya semasının sahibi İsmail’e ki büyük bir Melektir, musibetler nüshası da ölüm meleğine verilir.       (Hamdi Yazır, Hak Dini Kur’an Dili, VII, 67-69)

Bize gereken, itikadî, ahlakî ve amelî yanlışlarımıza; tefrikaya götüren ihtilaflarımıza; cehaletten veya günahlardan meydana gelen gafletimize, özellikle hasede, ucuba, kibire, kine, cimriliğe, öfkeye tövbe etmek; itikadla ilgili doğru bilgilere, ahlakla ilgili Peygamber ahlakına ve sâlih amellere yönelmektir.

Geceyi tefekkür, istiğfar, namaz, dua ve Kur’ân-ı Kerîm tilavetiyle geçirelim. Yanlışlarımızı terk edip güzel alışkanlık kazanmaya azmederek kendi kendimize söz verip gerçekleşmesi için Allah’tan yardım isteyelim.

Allah Teâlâ Berat gecesini, bütün ümmetin kurtuluşuna ve affına vesile eylesin.

*Salih Yazıcı – İlahiyatçı Yazar

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım