Giresun Haberleri

Amerikan Kelebeği İlimizde Tahribata Başladı

Bu yazıyı paylaşın

Son günlerde Tirebolu ilçemizin güzide köylerinde görülen Amerikan Kelebeği fındık bahçelerinde tahribata başladı. Girdiği fındık bahçelerini talan eden kelebek yaprak namına bir şey bırakmıyor. Şimdilik Tirebolu- Gümüşhane karayolu yakınlarında Örenkaya ve Kuskunlu Köyü bahçelerinde büyük tahribat yaptığı gözlemlenen kelebek hakkında bölgemiz insanı Prof. Dr. Turan Karadeniz’in yazdığı yazıyı aşağıya alıntıladık.

Amerikan Beyaz Kelebeği İle İlgili Kısa Bir Bilgi

Karadeniz Bölgesinde fındık bahçeleri için ana zararlılardan biri olarak kabul edilen bu tür, yaprakları hızla yiyen ve çabuk üreyen bir kelebek türüdür. Ancak en çok tırtılları görüldüğü için tırtıl olarak bilinir.

Amerikan Beyaz Kelebeğinin Amerika’dan Türkiye’ye Hikâyesi

Amerikan Beyaz Kelebeği, Kuzey Amerika’da doğal olarak bulunan bir kelebek türüdür. 2. Dünya Savaşı döneminde bu kelebek Avrupa ve Japonya’ya girmiştir. 1940 yılında Avrupa’da Macaristan Budapeşte’de ilk kez tespit edilmiştir. 1945 yılında da Japonya’ya girdiği tespit edilmiştir. Amerikan Beyaz Kelebeği bu bölgelerden hızla yayılmaya başlamıştır. Günümüzde İngiltere’den Rusya ve Kazakistan’a, Asya’da ise Japonya, Çin ve Kore’ye kadar yayılmıştır.

Amerikan Beyaz Kelebeği Türkiye’de ilk olarak Edirne, İstanbul ve Tekirdağ’da 1975 yılında görülmüştür. İlerleyen zamanlarda Karadeniz Bölgesine ve Kuzey Ege’ye,1982 yılında ise Orta Karatenizde görülmesiyle, bu bölgeye yayılmış ve fındık için başlıca zararlılar arasına girmiştir.

Amerikan Beyaz Kelebeği Yaşam döngüsü

Amerikan beyaz kelebeği beyaz renkli olup, abdomenin üst ve altı kül rengine yakındır. Bazı bireylerde üst kanatların üstünde siyah nokta şeklinde lekeler bulunabilir. Yılda 2-3 nesil yumurtlayabilen bu kelebekler, yumurtalarını paketler halinde yapraklara, ağaç kovuklarına bırakırlar. Yumurtadan çıkan tırtıllar, üzerinde bulundukları ağaçların yapraklarını yiyerek büyürler. Tırtıl evresini yani larva evresini tamamlayan kelebek, kahverengi pupa oluşturur ve bu pupalardan erişkin kelebekler çıkar. Erişkin Amerikan Beyaz Kelebeklerinin yaşam süresi 4-15 gün arasındadır. Kışı pupa olarak geçiren bu türün ilk erişkinleri mayıs ayında pupadan çıkar. İlk jenerasyon çıkıp çiftleşir ve yumurtalarını bırakır. Bu yumurtalardan tekrar tırtıl çıkar. Bu döngü bir yaz dönem için 2-3 kere tekrarlanır.

Amerikan Beyaz Kelebeği’nin İlacı

Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele için biyolojik, mekanik ve kimyasal mücadele yolları bulunmaktadır. Mekanik mücadele yöntemleri ve biyolojik mücadele en önemli yollardır. Gerekmedikçe kimyasal mücadele yapılmamalıdır. Mekanik mücadele için de, yapraklardaki yumurta paketlerinin toplanıp imha edilmesi, dallardaki tırtıl kümelerinin kesilerek alınması ve imha edilmesi başta gelenlerdir. Böylece erginler çıkmadan mücadele hız kazanmış olur. Tuzak bantlarla ve çuval benzeri şeritlerle çeşitli şekillerde bu tırtılla mücadele etmek mümkündür. Yaz ayında yapılacak mücadele üremelerini engelleyecektir.

Mücadele yöntemleriyle ilgili detaylı bilgi, Tarım İl ve İlçe müdürlüklerinden alınmalıdır.

Amerikan Beyaz Kelebeği’nin zararları

Amerikan Beyaz Kelebeği tırtılları üzerinde bulundukları ağaçlar için oldukça zarar verici olabilmektedir. Yapraklarda sadece ana damarlar kalacak şekilde zarara sebep olurlar. Bu da ağacın büyümesini, meyve vermesini etkiler. Kimi ağaçlarda oldukça çok zarar verebilirler. 300’den fazla türde konukçu olarak bulunabilir ve zarar verebilirler. En çok  konukçu bitkileri ise fındık, dut, akağaç, elma, armut, vişne, kiraz, erik, ceviz, asma gibi meyve ağaçlarıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım