Giresun Haberleri

Çavuşlu’da Çevre Duyarlılığı Konusu Hassasiyetle Takip Ediliyor

Bu yazıyı paylaşın

Giresun Valiliği, Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili ulusal ve yerel basında çıkan bazı haberler üzerine basın açıklaması yaptı. Açıklamada “İlimiz Görele İlçesi Çavuşlu Beldesinde Giresun İli Katı Sıvı Atık ve İçme Suları Birliği tarafından 98 ton/gün kapasite ile 9,11 hektarlık alan üzerinde 10.04.2017 tarihli ÇED Gerekli Değildir kararı ile Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi faaliyet alınmıştır.

Giresun’un sahil bandındaki tüm yerleşim yerlerindeki belediyelerden gelen atık miktarlarındaki öngörülen artış dikkate alınarak tesis kapasitesinin artırılması için alansal olarak bir değişiklik yapılmadan (tesis alanı 9,11hektar olarak kalmak şartı ile) çevresel etkilerinin yeniden incelenmesi amacı ile Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında yeniden bir değerlendirme yapılması ve ÇED Olumlu kararı alınması zorunluluğu doğmuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan değerlendirme sonucunda kapasite artışı projesi için 17.09.2020 tarihinde ÇED Olumlu kararı verilmiştir.

Tesisten Elektrik Üretimi Yapılacak…

Giresun İli Katı Sıvı Atık ve İçme Suları Birliği (GİRKASİÇ-BİR) Başkanlığınca katı atık gazından (metan gazı)  enerji üretimi amacıyla 16.06.2020 tarihinde ihale edilen Çavuşlu Katı Atık bertaraf Tesisinin İşletilmesi, Katı Atık gazından elektrik üretilmesi işi 14.07.2020 tarihinde sözleşmesi imzalanarak 24.07.2020 tarihinde yer teslimi yapılarak saha ihaleyi kazanan firmaya teslim edilmiştir.

Bu tarihten itibaren yüklenici firma gerekli alt yapı ve saha borulama işlemlerine başlayarak ilgili inşaat çalışmalarını tamamlamış olup, enerji lisansı almak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na başvurusunu yapmış ve 02.04.2021 tarihi itibariyle de Bakanlıkça başvurunun kabulü gerçekleşmiştir.  Tesiste; deneme üretimleri başarıyla gerçekleştirilmiş, şu an sınırlı kapasite ile üretime başlanılmış olup, ilerleyen günlerde tam kapasite ile ülkemize enerji arzı sağlanacaktır. Söz konusu enerji üretim aşamasında depo sahasından alıcı ortama salınan metan gazı ile birlikte kötü koku oluşumuna sebep olan gazlar, gaz toplama boruları ile toplanarak enerji üretim amaçlı yakma ünitesinde yakılmakta olup, çevrede rahatsızlığa sebep olan kötü koku minimize edilmiştir.

Tesis Kapatılmıyor, Karar Henüz Kesinleşmedi…

Ulusal ve yerel medyada çıkan bazı haberlerde belirtildiği gibi tesisin kapatılması söz konusu değildir. 17.09.2020 tarihli kapasite artışı projesi için verilen ÇED Olumlu Belgesi, Ordu 2. İdare Mahkemesince iptal edilmiş olup, hukuki süreç temyiz aşaması sonlanmadığı için henüz kesinleşmemiştir. Hukuki sürecin Ordu 2. İdare Mahkemesi kararında olduğu şekliyle kesinleşmesi halinde de tesisin kapasite artışı döneminden önce tabi olduğu 10.04.2017 tarihli ÇED Gerekli Değildir kararı (98 ton/gün kapasite) ile katı atık kabulünü sürdürerek işletme ölçeği çerçevesinde Giresun İlimizin katı atık problemine ve ülkemizin enerji arzına katkı sağlamaya devam edecektir.

Tesiste, sızıntı suların yer altı sularına karışmaması için tabanda kil ve üzerinde biomembran tabakası bulunmaktadır. Depo sahasından alınan yüzey sularının arıtılmasında Mebran Biyo Reaktör arıtma sistemi mevcut olup, bu sistemin çıkışından itibaren beldenin keson içme suyu kuyularını geçecek şekilde deniz içerisine kadar-Karadeniz sahil hattındaki benzeri pek çok tesiste olduğu gibi-deşarj hattı bulunmaktadır.

Tesis, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce Denetleniyor

Deşarj hattında, yaklaşık altı ay önce meydana gelen kırılma nedeniyle oluşan sızıntıya aynı gün müdahale edilmiş, benzer olayların vukuu bulması halinde de ivedilikle tamiri gerçekleştirilerek derelerimize arıtma ünitesinden çıkan suyun karışmasının önüne geçilmektedir. Şu anda arıtma ve deşarj hattımızda sızıntı ya da kaçak söz konusu değildir. Tesisimiz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce periyodik olarak denetlenmekte olup, düzenli olarak su numuneleri alınmaktadır. Ayrıca tesis depolama alanı tabanından yer altı suyuna istenmeyen bir karışımın olup olmadığı da 4 adet gözlem kuyusundan takip edilmektedir. Bu gözlem kuyularından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünün talimatı ile periyodik aralıklarla su numunesi Türk Akredite Kurumu tarafından akreditasyonu yapılan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilen akredite laboratuvarlarda tahlilleri yapılmakta olup, şu ana kadar olumsuz bir sonuç bildirilmemiştir.

Ayrıca çıkan haberlerde konu edilen tıbbi atıklar, Giresun Belediyesinin Tıbbı Atık Sterilizasyon Tesisinde yüksek sıcaklıktaki buhar ve basınç altında mikrobiyal yaşamın fiziksel,  mekanik ve biyolojik metotlar ile enfektelilik özelliği yok edilerek, evsel atık statüsüne dönüştürüldükten sonra tesise kabulü yapılmaktadır.

Yeni gelişen hukuki duruma göre süreç netleşene kadar tesise katı atık gönderen tüm belediyelerimize kapasitenin 98 tona düşürüleceği; bu nedenle kabul edilecek atıkların, içerisinde bulunan kâğıt, plastik, cam, metal vb. materyallerden ayrıştırılmış hali ile bertaraf tesisine kabul edileceği,  gerekli tedbirlerin alınması için günlük katı atık miktarının sınırlandırıldığı duyurulmuştur.

Gelecek nesillerimizden emanet aldığımız doğa ve çevremizin korunması, sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde çevre duyarlılığı konusunda hassasiyetle süreç takip edilmektedir” denildi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım