Giresun Haberleri

Fındık Çalışma Grubu TBMM’de Toplandı

Bu yazıyı paylaşın

Fındık üreten illerin AK Partili milletvekillerinin oluşturdukları Fındık Çalışma Grubu, 2020 yılı fındık hasadı öncesi değerlendirmelerde bulunmak üzere TBMM’de gerçekleşen çalışma toplantısında bir araya geldi.

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk’ün koordinasyonunda gerçekleşen toplantıda söz alan milletvekilleri, 2020 yılı fındık sezonuna ilişkin istişare ve değerlendirmelerde bulundu.

Toplantının ardından bir açıklama yapan Öztürk; ’’Fındık üretimi yapılan bölgelerin milletvekilleri olarak, üreticilerimizin talep ve beklentilerine tercüman olmak üzere 2020 yılı fındık hasadı öncesi çalışma toplantısında bir araya geldik. Toplantıda, milletvekili arkadaşlarımız 2020 yılı fındık sezonu öncesi görüşlerini dile getirdiler. Ayrıca, geçtiğimiz yıl uygulanan fındık alım politikalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunduk. Ortaya çıkan düşünceleri, Tarım ve Orman Bakanımıza ve hükümete iletmek üzere bir komisyon oluşturuldu” dedi.

2019 Yılında fındık fiyatlarının hasat öncesinde açıklanmasının son derece isabetli olduğuna vurgu yapan Öztürk; ’’Geçtiğimiz yıl fındık sezonunda uygulanan müdahale fiyatı ve Toprak Mahsulleri Ofisince sürecin iyi yönetilmesi üreticilerimizi ve bölge insanımızı memnun etmiştir. Zamanında ve yerinde müdahale piyasayı olumlu yönde etkilemiş ve etkin bir fındık piyasasının oluşturulmasına TMO katkı sağlamıştır. TMO’nun müdahale alımı yaptığı fındıkları piyasanın ihtiyacı olduğu dönemde, talebe göre piyasaya arz etmesi sonucu piyasayı yöneten bir model oluşmuştur. Piyasada fındık fiyatları ofis fiyatlarının üzerine çıkmıştır. Bu da uygulanan sistemin doğru olduğunun ve örnek teşkil etmesi gerektiğinin işareti olmuştur. İnanıyorum ki bundan önceki yıllarda olduğu gibi bundan sonra da dünya fındık piyasasında Türkiye’nin kararları etkin olacaktır” dedi.

Yeni piyasanın oluşma aşamalarının önceden bilinmesinin sektörün tüm paydaşlarına fayda sağladığına dikkat çeken Öztürk; “Devletimizin ana rol üstleneceği bir fındık piyasası, fiyatların pozitif yönde oluşmasını sağlayacaktır. İhracat potansiyelimizin ve ülkemize döviz kazandıracak ihracat miktarının artırılması için bu durumun gerekli olduğunu düşünmekteyiz. Kaldı ki yaşanan Covid-19 süreci iyi analiz edildiğinde, fındık sektörünün kontak kapatmadan döviz kazandırıcı faaliyetlerine devam ettiği ve ülkemiz için ne kadar önemli bir ürün olduğu açıkça görülmektedir. 700 bin hektar alanda 500 bin civarında üreticimizi doğrudan ilgilendiren, ülkemizin en önemli tarımsal ihracat ürünü olan fındıkla ilgili nihai kararı hükümetimiz verecektir. Üreticimizin mağdur olmaması için hükümetimizin gereken adımları atacağına inanıyoruz. Sürecin takipçisiyiz. Fındık üreticimizin her daim yanında olmaya devam edeceğiz’’ dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım