Giresun Haberleri

Fındık Yetiştiriciliğinde Yeni Teknikler Kitabı Yakında Çıkıyor

Bu yazıyı paylaşın

Hemşerimiz Prof. Dr. Turan Karadeniz’in yaklaşık 20 yıllık bir çalışmasının ürünü olan “Fındık Yetiştiriciliğinde Yeni Teknikler” isimli kitabı yakında piyasaya çıkacak. Ramazan Bayramına yetişmesi beklenen kitabın, fındık yetiştiriciliğinde yeni ufuklar açması bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak uzun bir açıklama yapan Karadeniz “Fındık Yetiştiriciliğinde Yeni Dikim Sistemleri ile ilgili ilk çalışmayı 2003 yılında ders notu olarak hazırladıktan sonra ilk tebliği 2004 yılında 3.Fındık Şurasında sundum. Türkiye fındık yetiştirme sistemlerinin mutlaka değişim ve dönüşüme ihtiyacı olduğunu fark ettikten sonra, dünya fındık üretiminde önemli payı olan ülkelerin fındık tarımını incelemek amacıyla Başbakanlık Ajansı Avrupa Birliği Projesi, Erasmus, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Giresun Ziraat Odası Başkanlığı, Ordu Ziraat Odası Başkanlığı, Piraziz Ziraat Odası Başkanlığı ve Ordu Ticaret ve Sanayi Odasının fındık ile ilgili projeleri kapsamında 2005, 2008, 2009, 2010, 2011, 2016 ve 2019 yıllarında İtalya, İspanya, Fransa, Gürcistan, Azerbaycan gibi ülkelere birden fazla teknik inceleme ziyaretleri gerçekleştirdim. Bu ülkelerde üretici birlikleri, fındık işletmeleri, fındık fabrikaları, fındık bahçelerini ziyaret ederek, fındıkta aşılama, anaç kullanımı, fidan üretimi, kültürel uygulamalar, fındıkta her alanda kullanılan mekanizasyon, sulama sistemleri, otomatik gübreleme sistemleri, budama, harmanlama ve yeni dikim sistemleri gibi çok detaylı inceleme ve araştırmalar yaparak, 18 yıl gibi uzun bir süre zarfında bu kitabı hazırlamaya çalıştım. Oldukça fazla bir emeğin sonucunda ortaya çıkan ve 345 sayfadan oluşan “Fındık Yetiştiriciliğinde Yeni Teknikler” isimli kitabımı Türk fındık üreticileri ve fındık sektörünün istifadesine sunmaktan son derece mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum.

Ziyaret edilen ülkelerin fındık yetiştiriciliğine dair çok önemli bilgiler elde edilmiş, Türkiye’nin fındık üretiminde bugünkü durumu mukayese edilerek ortaya konulmuş, fındıkla ilgili bu ülkelerle karşılıklı müzakereler sonucu, birçok yeni bilgiler elde edilmiştir. Bununla birlikte, ABD, Şili, Sırbistan, İran gibi fındıkta önemli bir yeri olan ülkelerde fındık yetiştiriciliği hakkında, akademik çalışmalarda bulunan araştırıcılar ve fındık üreticileri ile karşılıklı bilgi alış-verişinde bulunularak, bu ülkelerdeki fındık yetiştiriciliği konusunda güncel bilgilere de bu kitapta yer verilmiştir.

Fındık üreticilerinin yaşadıkları sıkıntılar, dünya fındık yetiştiriciliğinin genel talepleri, ülkemiz fındık tarımına bakışları gibi teknik ve kültürel anlamda birçok konu bu kitapta tartışılmıştır. Diğer fındık üreticisi ülkelerde yeni sahaların fındık bahçelerine dönüşümünün yanında, bu ülkelerde yaşlı bahçelerde gençleştirme ve yenileme çalışmalarının da yapıldığı, bu esnada ocak sisteminin terk edilerek, yeni dikim sistemlerinin uygulamaya alındığı, bunun sonucunda birim alandan elde edilen ürün miktarının da arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca bu ülkelerde dikim yılını takip eden 3-4 yıl boyunca şekil budamasına devam edilerek, kuvvetli bir taç oluşumu sağlamak amacıyla budamaya da ayrı bir önem verildiği saptanmıştır.

Fındık üretiminde kullanılan çeşitlerimizin en önemli problemi, dip sürgünü oluşturma eğiliminin yüksek olmasıdır. Bu arzu edilmeyen bir özelliktir. Çünkü sürgünlerin temizlenmesi yılda iki ayrı zamanda (Haziran ve Aralık ayları) yapılmakta, bu durum belirli bir işgücünü gerektirmekte, bu sürgünler gübre ve su tüketimine ortak olmakta, ileride uygulanması kaçınılmaz olacak makinalı hasada geçişi de güçleştirecektir.

Dünya literatüründe adı Türk Fındığı olarak geçen, meyvesinin fazla bir ticari değeri olmayan ve kültür fındıklarında önemli bir problem olan dip sürgününü oluşturmayan Corylus Colurna L. anacına; pazarda aranan kaliteli meyveleri olan kültür çeşitlerimizden ve aynı zamanda kuvvetli dip sürgünü oluşturma eğilimine sahip Türk fındık çeşitlerinin aşılanarak ağaç formunda yetiştiriciliğe geçilmesi ülkemiz fındık tarımına yapılacak en önemli katkı olacaktır.

Kitabımız Ramazan Bayramı sonrası 17 Mayıs 2021 tarihinden itibaren fındık üreticileri ve fındık sektörü başta olmak üzere okurları ile buluşacaktır” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım