Giresun Haberleri

Fındıkta Tartışamadıklarımız

Bu yazıyı paylaşın

2020 yılı kabuklu fındık alım fiyatları açıklandı. Geçen yıl 16,5 TL olarak açıklanan Levant kalite fındık bu yıl 22 TL/kg olarak açıklandı. Geçen yıla göre fiyat artışı yüzde 33 seviyesinde. Geçen yıl 17 TL olarak açıklanan Giresun kalite fındık ise 22,5 TL/kg olarak açıklandı. Geçen yıla göre fiyat artışı yüzde 32 düzeyinde. Dolayısıyla günlerdir fındıkta rekolte ve fiyat etrafında dönen tartışmalar sanırız son buldu. Ama bizce asıl tartışma şimdi başlamalı. Neyi mi tartışacağız?

Hemen söyleyelim…

Farklı kurumlara göre bu yıl 600-670 bin ton arasında gerçekleşmesi öngörülen ve taban fiyat olarak 22 TL verilen fındıkta verimi nasıl artıracağımız, işleyerek katma değerli hale nasıl getireceğimiz ve hak ettiği değerde nasıl pazarlanacağımız konusunu…

Dikkat ederseniz “satmaktan” bahsetmiyoruz. Zaten fındığı yıllardır yoğunluklu olarak iç fındık şeklinde satıyoruz.

Bu, işin en ‘kolay’ ve ‘ucuz’ hali.

Asıl önemli olan fındığı işleyerek mamul ürüne dönüştürebilmek ve ambalajının içine inovasyonu da katarak “markalı” şekilde ‘pazarlayabilmek’.

Bunu, Nutella markasına sahip olan İtalyan Ferrero şirketi yapıyor ve yıllık 11,4 milyar Euro ciro elde ediyor.

Ama bugünkü yazının konusu Ferrero’nun bunu nasıl başardığı ya da Türkiye’de serbest piyasa ekonomisi adı altında fındık pazarında oligopol bir yapının olup olmadığı konusu değil.

Bu konudaki görüşlerimizi merak edenler önceki yıllara dair fındık yazılarımızı okuyabilir.

VERİMLİLİKTE SINIFTA KALIYORUZ

“Söz uçar yazı kalır” denir ama Türkiye’de artık yazılar da çok akılda kalmıyor.

Hemen unutuluveriyor.

O yüzden bazı acı gerçekleri güncel verilerle yeniden hatırlatmakta fayda var.

Dünyada toplam fındık üretiminin yüzde 65-70’ini tek başına gerçekleştirerek, üretimde açık ara dünya birincisi olan Türkiye, verimlilik tarafında da açık ara dünya sonuncuları arasında yer alıyor.

Türkiye’de dekar başına ortalama fındık verimi 84 kilogram düzeyinde.

Peki dünya fındık üretiminin sadece yüzde 4’ünü gerçekleştiren ABD’de dekar başına fındık verimi ne kadar dersiniz?

Hemen söyleyelim… 236 kilogram… Neredeyse bizim 3 katımız.

Küresel fındık üretiminin yüzde 11’ini gerçekleştiren İtalya’da dekar başına fındık verimi 153 kilogram. Neredeyse bizim 2 katımız.

Dünya fındık üretiminin sadece yüzde 6’sını gerçekleştiren Gürcistan’ın dekar başına fındık verimi ise 180 kilogram. Bizim 2 katımızdan fazla.

Yine Gürcistan’daki üretim miktarına yakın bir rekolte ortalamasına sahip olan Azerbaycan’da da dekar başına fındık üretimi 121 kilogram seviyesinde. Bizim 1,5 katımızdan bahsediyoruz.

Özetle, Türkiye’nin birim alandan diğer üretici ülkelere göre çok daha düşük verim elde etmesi, uluslararası piyasalardaki rekabet gücünü tehlikeye atıyor ve karlılığını olumsuz etkiliyor.

Devamı için: Fındıkta Tartışamadıklarımız

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım