Giresun Haberleri

Giresun Limanında Silolar Kaldırılacak mı?

Bu yazıyı paylaşın

Sel felâketi münasebetiyle şehrimize gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Giresun limanında yapılmış olan siloları görünce çok üzüldüğü, siloların şehrin önünü kestiği ve denizi kapattığı gerekçesiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na siloların kaldırılması için talimat verdiği” söyleniliyor…

***

Sayın Cumhurbaşkanı böyle bir talimat vermiş ise; akan sular durur… Onun emir ve talimatlarının hikmetinden sual de olunmaz!

***

Tamam da kamuoyu bu eylem ve söylemlerin neticesini merak edip de sormaz mı:

  • Bu silolar şehri siluetini bozuyor, önünü kesiyordu da zamanında yapılmasına neden müsaade edildi, ya da göz yumuldu? Kimler müsaade etti, kimler göz yumdu?
  • Bu siloların yapım ve sökümü dolayısıyla mağdur olan liman işletmecisinin zararını kimler karşılayacak; liman işleticisi sineye mi çekecek, devlet mi ödeyecek?
  • Bu silolar daha inşaat safhasında yapılırken şehrin siyasetçileri ikiye ayrılmış; birileri yapılmayacak, diğerleri yapılacak tartışmasını başlatmış; tartışma yapılacak diyenlerin galibiyetiyle sonuçlanmıştı! İmdi, bu talimatla; yapılmayacak diyenler rövanş mı almış olacaklar? Rövanşı kaybeden siyasetçiler yeni hamleler peşinde olmayacak mıdır?
  • Hani “birbirine çalım atan siyasetçiler parti teşkilatı içinde barınamaz” deniliyordu? Bu karar, “siyasetçilerin belini kıran çalım” sayılmayacak mıdır?
  • Böyle bir eylemin neticesinde, bundan böyle Giresun’a yatırım yapacak yatırımcılar kime nasıl güvenecek? Bu karar, yatırımcıların güvenini sarsmış olmayacak mıdır?
  • Bu silolar, şehrin mi siluetini bozuyordu, yoksa birilerinin mi?
  • Bir limanın liman olması için olmazsa olmaz bu silolar nereye inşa edilecektir?
  • Bu silolar olmaz ise limanın liman olma özelliği nasıl korunacak?
  • Trabzon ve Samsun limanlarında böyle silolar yok mu? Oradaki silolar şehrin siluetini bozmuyor mu?

Giresun Limanı ki, 1959 yılında hizmete girmiş ve şilep rıhtımı, yolcu rıhtımı, motor rıhtımı, balıkçı rıhtımı ve kılavuzluk rıhtımı olmak üzere 5 adet rıhtımı bulunan, Karadeniz bölgesinin önemli limanlarından biridir.

Uluslararası liman özelliğine sahip Giresun limanı, Doğu Karadeniz limanları içinde 11 metre derinliği olan tek liman olmasına rağmen Serbest Bölge olmayan da tek limandır!

Giresun Limanı için “Uluslararası Giresun Limanı (G.I.P)” adıyla modern bir proje hazırlandığı,

İleri teknoloji ile inşa edilecek Uluslararası Giresun limanın en önemli özelliklerinden biri de dünyada bir ilk olan olumsuz hava şartların güvenle yükleme boşaltma operasyonlarının yapılabilir olduğu,

Bu siloların da bu proje kapsamına yapıldığı, Uluslararası Giresun limanı, proje tamamlandığında Karadeniz’i Akdeniz’e, İç Anadolu’ya, Doğu ve Güneydoğu’ya bağlayacak olan, eski adıyla dere yolu olarak bilinen 653 km’lik Karadeniz – Akdeniz bölünmüş yolu ile güzergâhtaki birçok şehre birer ticaret yolu kapısını aralayacaktır, deniliyordu.

***

Bitti zannedilen liman ve silo tartışması yeniden başlamış görülüyor…

Ancak bu tartışmanın kazananı olmaz, lakin kaybedeni Giresun ve AK Parti olur!

***

“Mide derdi olmasaydı hiçbir kuş tuzağa düşmezdi.” (Şeyh Sâdî Şîrazi)

Vesselam…

Ahmed Çıtlakoğlu

02 Eylül 2020 Çarşamba / 14 Muharrem 1442

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım