Giresun Haberleri

HES’ler Can Almaya Devam Edecek

Bu yazıyı paylaşın

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Duroğlu Beldesinde yaşanan sel taşkını da doğal afet, kader, fıtrat olarak değerlendirilecek” dedi.

6 Nisan’da bir soru önergesi vererek konuyu TBMM gündemine taşıyan Necati Tığlı “Hidroelektrik Santrallerinin (HES) kapakları açılarak santraller tehlikeden korunurken vadi boyunca verdiği zarar tahribat artıyor, 20’li yaşlarında gariban işçiler ölüyor; fakat ölen işçiyse gariban vatandaşsa unutulup gider, AKP için hepsi bu kadar basit” ifadelerini kullandı.

Felaketlerden Ders Çıkarmadığımız Görülüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Giresun’da 22-23 Ağustos 2020 tarihlerinde meydana gelen taşkın afetinde yaşanan can kayıpları ve büyük maddi kayıpları hatırlatan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Tığlı, “Tüm uyarılarımıza rağmen, 6 Kasım 2020 günü meydana gelen yeni bir taşkınla, daha önce 5 askerin şehit olduğu, bir iş makinası operatörünün yaşamını yitirdiği ve halen bulunamadığı Harşıt Çayı üzerindeki çöken menfezin yerine köprü yapım çalışmasını yürüten iş makinaları, arabaları ve şantiyesi suya kapılarak sürüklenmiş ve işçiler son anda kurtulmuştu.

23 Ağustos 2020 sel felaketinde bazı Hidroelektrik Santrallerinin (HES) tahrip olduğu, bazılarının aşırı suyu tahliye için kapaklarını açtığı, bunun da derelerin debisini artırarak suyun tahribatını tetiklediği görülmüştü.

Dağlık arazideki ormanları yok eden HES’ler, taş ocakları, dere yataklarındaki kum/çakıl ocakları, dağ yolu yapım tekniğine uyulmadan yapılan yollar, ormanlardaki aşırı miktarlı kesimler, yüksek yağışın ardından çamur seline dönüşmesiyle birlikte yaşadığımız afetlerin meydana getirdiği zararı daha da artırmaktadır. Yine dere yataklarının beton kanallara alınıp, taşkın alanına bina, tesis yapılması da sellerin etkisini ve zararının artmasına sebep olduğu uzmanlar tarafından defalarca dile getirilmiştir” dedi.

CHP’li Tığlı, son olarak 5 Nisan 2021 tarihinde Giresun Merkeze bağlı Duroğlu Beldesinde Aksu Deresi üzerinde yağışla birlikte yükselen debi sonucu, HES kapaklarının açılarak, su tahliyesi yapılması üzerine, dere kenarında duvar çalışması yapan iki işçi kardeşin akıntıya kapıldığını ve işçilerden birinin vatandaşlar tarafından kurtarıldığını, 20 yaşında olan küçük kardeşin ise hayatını kaybettiğini vurguladığı önergede, yüksek yağış ile gelen sel sularının, HES bendinin kapaklarının açılması ile daha da artıp, hızlanarak can ve mal kaybına sebep oluşuna dikkat çekti.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Milletvekili Necati Tığlı, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından “Giresun ili taşkın tehlike alanlarının belirlenmesi” çalışması kapsamında, 23 Ekim 2013’de danışmanlık hizmeti ihalesinin 820 bin TL bedelle NFB Mühendislik şirketine, 12 Haziran 2017 tarihinde 2. kısım başlığıyla yapılan ikinci ihalenin, 232 bin TL bedelle Floodis Mühendislik şirketine verildiğini, Giresun İlinde taşkın riski bulunan vadi ve dere güzergahlarının ayrıntılı risk haritasının çıkarıldığının görüldüğünü, buna yönelik çalışmaların doğru ve bilimsel tespitler ekseninde hayata geçirilmediğini söyleyerek, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti.

  1. Giresun Duroğlu Beldesinde 20 yaşında genç bir işçinin ölümüne sebep olan ihmaller zincirine ilişkin hangi tespitler yapılmıştır?
  2. Bahse konu HES’de göl depolama su seviyesini izleme imkânı sağlayan ölçüm sistemi bulunmakta mıdır? Taşkınları öteleyerek düşük debide yatağa bırakma yerine önünde yer alan vadide büyük tahribat yaratacak şekilde HES uygulamalarının ani ve yüksek miktarda yağışlarla birlikte bölge için artık büyük tehdit meydana getirdiği araştırılarak gerekli tedbirleri almayı düşünüyor musunuz?
  3. 2013 ve 2017 yıllarında Giresun’da iki kısımda taşkın tehlike alanlarının belirlenmesine yönelik çalışma ardından buna yönelik gerekli önlemler neden alınmamıştır?
  4. Giresun’da mevcut ve yapımına devam edilen HES’lerin yarattığı tahribat incelenmesi, riskli görülenler durdurulması ve ıslah edilmesi için bir çalışma neden yapılmıyor?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım