Giresun Haberleri

İslami Finansın Covid Sonrası Geleceği Tartışılacak

Bu yazıyı paylaşın

Türkiye’de İslami finans konusunda eğitim veren iki üniversiteden biri olan Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi, 22-23 Mayıs 2021 tarihlerinde 1. Karatay Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finans Konferansı düzenleyecektir.  Malezya’dan ve Dubai’den de takip edilecek konferansın açış konuşmalarını ise T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Katılım Finans Daire Başkanı Tarık Akın, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Konya Ticaret Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk yapacak.

1974 yılında İslami Kalkınma Bankası’nın kurulmasını takiben kurulmaya başlayan İslami bankalar, günümüzde 2,2 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşmıştır. Son 5 yılda yıllık ortalama yüzde 17 büyüme kaydeden küresel İslami finans sektörünün önümüzdeki 5 yıllık dönemde de yüzde 19 büyüme oranı ile büyümeyi sürdüreceği öngörülmektedir. Türkiye’de İslami bankacılığın pazar payını şu anki yüzde 5,9 seviyesinden 2023’te yüzde 15’e çıkacağı öngörülürken, bu pazar payının 180 milyar dolarlık sektör büyüklüğü anlamına da gelmektedir. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings verilerine göre, faizsiz bankacılık alanında dünyanın en büyük ülkeleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt ve Umman. Bu ülkeleri Bahreyn, Malezya ve Endonezya’dır. Türkiye’de İslami finans pazarının toplam finans sektörü içindeki payı yüzde 5 gibi düşük bir seviyede olsa da önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türkiye’nin de dünyanın en büyük oyuncuları arasında yer alması bekleniyor.  2019’un son çeyreğinde ortaya çıkan Covid-19, bütün dünyayı etkisi altına almıştır. Salgının neticesinde sosyal ve ekonomik hareketliliğin azalması ile ortaya çıkan duraksamanın İslami Finans ekosistemi, eğitim, özel sektör ve katılım bankacılığı üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi 22-23 Mayıs 2021 tarihlerinde “1. Karatay Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finans Konferansı” düzenlenecektir.

Malezya’dan ve Dubai’den de takip edilecek konferansın açış konuşmalarını ise T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Katılım Finans Daire Başkanı Tarık Akın, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Konya Ticaret Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk yapacak. “Son 10 yıl içinde yaşanan finansal krizler ekonomi ve finans alanında yeni arayışlara yöneltmiş ve faizsiz ekonomi ve finans sistemi birçok ülke ve araştırmacı tarafından gündemlerine alınmıştır. Özellikle İslam ekonomisi ve finansı üzerine yöneltilen bu sorgulamalar, sektörün gelişmesini sağlamıştır. İslami ekonomi anlayışı ve yeni teknolojilerin yaygın hale gelmesi ve sermaye birikiminin gerçekleşebilmesi için fon tedarikinde bulunma fonksiyonu dolayısıyla da İslami finans sistemi başta İngiltere olmak üzere Amerika ve diğer Avrupa ülkeleri bu sistemi mercek altına almak üzere çalışma grupları oluşturmaktadır. Malezya’dan İngiltere’ye, Körfez ülkelerinden Türkiye’ye ve diğer birçok ülkeye kadar dünya genelinde İslami finans alanında 40’a yakın üniversite İslami finans yüksek lisans programları sunmaktadır.” diyen Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi İslam İktisadı ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamdi Döndüren, yükselen İslam finansı için Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi’nde “İslam İktisadı ve Finans Bölümü”nün kurulduğunu açıklıyor. Ülkemizde bu alanda ilmi olarak yeni bilgiler üretecek, araştırmalar yapacak ve ortaya çıkacak kalifiye insan kaynakları ihtiyacını karşılamak üzerine kurulan bölüm öncülüğünde düzenlenen “1. Karatay Uluslararası İslam İktisadı ve Finansı Konferansı”, 2019’un son çeyreğinde ortaya çıkan Covid-19’un sosyal ve ekonomik hareketliliği azaltmasıyla ortaya çıkan duraksamanın başta İslami finans ve katılım bankacılığı olmak üzere kamu ve özel sektör üzerindeki etkilerine ve çözüm yollarına odaklanılacak. İki gün sürecek konferansta, “İslami Finans, İslami Sosyal Finans, KOBİ’ler, İslami Finans Eğitimi, İslami Sermaye Piyasaları, Finansal Teknolojiler” başlıkları altında 6 oturum düzenlenecektir. Oturumlarda hem yurt dışından hem de Türkiye’den İslami Finans üzerinde uzman öğretim görevlileri ve sektör temsilcileri yer alacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım