Giresun Haberleri

Mobilya Alımlarında Taksit Sayısı Düşürüldü

Bu yazıyı paylaşın

Mobilya alımlarında kullanılan kredi kartı taksit sayısının düşmesi ile ilgili olarak sektör temsilcileri görüşlerini kamuoyu ile paylaştı.

Konuyla ilgili olarak Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan “Son dönemde birkaç defa taksit sayılarının düşürüp arttırılmasıyla karşı karşıya kaldık. Geçtiğimiz dönemde kredi kartlarında taksitlerin artmasıyla birlikte satışların da artığını görmüştük. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2020 yılının ilk aylarında kredi kartı taksit sınırlandırmasında düzenlemeye giderek, taksit sayısını mobilya alımlarında 12 aydan 18 aya çıkartırken, yılın son ayında taksit sayısı yeniden 12 aya düşürüldü ve alınan kararla bir 3 ay daha azaltılarak taksit sayısı 9 aya indirildi.  Baktığınız zaman mobilya sektörü zanaatkâr yönü yüksek mobilya ve fabrikasyon mobilya olarak ikiye ayrılıyor. Fabrikasyon mobilyada alımların yüzde 60’ı yüzde 70’i taksitliydi. Zanaatkâr mobilyada ise daha çok peşin ya da senet üzerinden alımlar söz konusuydu. Taksitlerin düşürülmesi fabrikasyon mobilyanın satışlarında düşüş oluştururken yeniden senet tarafına kayışı başlatacaktır. Acil mobilya alımlarının dışındaki ihtiyaçların bir parça öteleneceğini öngörüyoruz.

“Bankalar Kredi Kartlarına Ekstra Taksitlendirme Olanağı Sunabilir”

Sektörün bir başka temsilcisi MODOKO Başkanı Koray Çalışkan ise “Aralık 2020 tarihinde kuyum ve elektronik eşyayla birlikte mobilyada da taksit sayısı azaltılmış ve mobilyada taksit sayısı 18 aydan 12 aya düşürülmüştü. Yeni kararla birlikte bu üç sektörde 3’er ay taksit sayısında azaltılmaya gidilerek 12 aydan 9 aya düşürüldü. Mobilyada taksit konusunu iki açıdan değerlendirmek gerekiyor. Birincisi fabrikasyon üretim yapan büyük ölçekli mobilya firmaları ki bunların satışlarında taksitler büyük rol oynuyor, ikincisi KOBİ ölçekli ki sektörün yüzde 90’ını bu firmalar oluşturuyor ve bu firmalar da az taksit ve nakit ödemeler aracılığıyla işlem yapıyorlar. Zanaatkâr yönlü mobilyalarda uzun zamandan beri peşinle ya da senetle satışlar yapılıyordu. Çünkü Kobi ölçeğindeki firmalar için taksitin uzun vadeli olması, ödeme zincirinde de aksamalara ve uzamalara neden oluyor. Tam mobilya alışverişinin hareketlenmeye başladığı bu zamanda, çünkü ilk etapta hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, daha sonra sadece Pazar günü kısıtlaması nedeniyle satışlarımız büyük ölçüde olumsuz etkilenmişti. Mobilya daha çok mağaza gezilerek alınan bir ürün olduğu için özellikle evini kuracak kişiler açısından iç pazarda yavaşlama meydana gelmişti. Taksitlerin azalması mobilya alımını tabii ki yavaşlatmayacaktır. Çünkü çok büyük ihtimal bankalar kredi kartlarına ekstra taksitlendirme gibi avantajlarla tüketiciyi rahatlatacaktır” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım