Giresun Haberleri

Türkiye’nin Darbelerle İmtihanı

Bu yazıyı paylaşın

Darbeler olmasaydı ekonomik ve siyasi sorunlar yaşanmazdı Türkiye dünyaya yön veren lider ülke olurdu. Bugün Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak geçen 27 Mayıs 1960 Darbesinin yıl dönümü…

Dünyaya karşı savaş açan korona vebası günlerinde darbenin yıl dönümünü yaşıyoruz. Görünmez düşman korona virüsüne karşı devlet ve millet olarak seferberlik ilan ettik.

Tarihi günler, tarihi olaylar yaşıyoruz. Hayat durmuş, sokaklara çıkamıyor, dini ve milli bayramlarımızı bile yaşayamıyoruz.

İnsanlık adeta mahşerin provasını yaşıyor. Ata evladından, ana oğlundan uzaklaştı. Bugüne kadar darbe yapıp kan dökenler, korona günlerini yaşasalardı inanıyorum ki darbe yapmazlar ve kan dökmezlerdi.

Darbelerin Anası 27 Mayıs

Darbelerin anası olarak bilin ve kendisinden sonra gelen bütün darbe girişimlerine ilham kaynağı olan 27 Mayıs’ı unutmamak ve unutturmamak adına bizler üzerimize düşeni yapmaya gayret gösteriyoruz. Bu ülkede seçilmiş bir Başbakan ve 2 Bakan darbeciler tarafından hain bir şekilde idam edilerek öldürüldü. Demokrasi şehidimiz olan merhum Başbakan Adnan Menderes, Bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı bir kez daha rahmetle anıyorum. Düzmece mahkemeler, sahte belgelerle Yassıada’da yargılanan, savunma hakları bile ellerinden alınan, daha yargılama sonucu belli olmadan mahkemede demokrasi mücadelesi veren Menderes ve arkadaşlarını tarih hayırla yad ederken, darbecileri ise nefretle anıyor. 1960 darbesi o kadar ağır bir ihtilâldi ki, idamların yapıldığı urganların bile parasını astıkları kişilerin ailelerinden tahsil ettiler. Anayasa değiştirildi, zulümler uygulandı…

Darbelerle Dolu Bir Türkiye

Ben, dünyaya gözlerimi 1960 darbesi ile açmış bir gazeteciyim. Anacığıma küçük yaşlarda, ne zaman dünyaya geldiğimi sorduğumda, ihtilal olup, Menderes indirildiği zaman derdi hep. Ardından öğrenciyken 1970 Muhtırasını gördük, asker iken 1980 darbesini yaşadık, gazeteci olarak 28 Şubat, 27 Nisan ve son olarak 15 Temmuz alçak ve hain darbe girişimine şahitlik ettik. Neredeyse her 10 yılda bir darbelerle yüzleşmek Türk siyasi tarihinin acı bir geleneği oldu. Ancak, en hain darbe girişimi olan 15 Temmuz’da Türk Milletinin sokaklara çıkarak, tanklara ve mermilere karşı yazdığı destan, bu ülkede bir daha darbeye yer olmadığının ve o dönemlerin geride kaldığının en güzel göstergesi oldu.

27 Mayıs çok şey ifade eder, Türk Demokrasi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi için. 27 Mayıs, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı işlenmiş bir cinayet ve Türkiye halkının seçtiği başbakanın ve Bakanlarının idam edilmesi demektir. Acaba darbe olmasaydı bugün Türkiye ne olurdu sorusu önemli cevap arar. Dünyayı gezen bir belgeselci olarak diyorum ki darbeler olmasaydı, Türkiye bugün çok önemli noktalarda olurdu. Türkiye bugün Avrupa ülkeler gibi gelişmiş noktalarda olurdu. Türkiye uluslararası markalarda çok önemli konuma gelirdi, terörden söz edilmezdi. Her şey 1960 ihtilali ile yaşandı. Çok partili demokratik hayatın önü kesildi, her 10 yılda bir ihtilaller yapıldı, idamlar yaşandı. Tarihten ders ve ibret alınmadı. Keşke alınsaydı.

Darbeler Olmasaydı

Türkiye’de anarşi ve terör, darbeler sonrası oluştu. Her darbe öncesi Türkiye uçurumun kenarına getirilmiş, sağ sol olayları, gerginlikler hep böyle başlamıştı. Ve Türkiye hep geriye gitmişti, ekonomik olarak sömürülmüştü. Peki, 27 Mayıs’ta Menderes idam edildi, neden bir numaralı isme dokunulmadı? Celal Bayar Cumhurbaşkanıydı. Celal Bayar’ın idam edilmemesinin ardında birçok sebep var. Celal Bayar ile ilgili birçok iddialar gündeme geliyordu. O dönem çok ciddi şekilde araştırılmalı. Bugün medya kuruluşları sadece timsah gözyaşları döküyor. O günün bütün gazeteleri ele alınıp incelenmeli. Başbakan’ın idamıyla sonuçlanan darbe iyice araştırılmalı. Devri Alem Belgesel TV Programı olarak tarihe not düşmek adına o dönemin gazetelerini ortaya koyuyoruz. Geçmişten ders ve ibret alarak geleceğimize ışık tutalım.

Tarihten Ders ve İbret Almalıyız

Tarihi yargılamadan yaşanmış tarihimizi hatırlayarak geleceğimize emin adımlarla bakmak istiyoruz. Bir dönemi yargılamadık biz ama bir dönemde yaşananları biz ekranlara taşıdık. Büyük şair Mehmet Akif, tarih; ders ve ibret alınmak için vardır diyor. Eğer 60 ihtilalinden ders alınsaydı 1970 muhtırası olmaz ve sağ sol kavgaları çıkmazdı. Eğer 70 muhtırasından ders alınsaydı 1980 darbesi olmaz ve binlerce gencimiz sağ sol kavgasında ölmez, idamlar yaşanmazdı. Eğer 80 darbesinden ders alınsa Türk-Kürt kavgası çıkmaz ve on binlerce gencimiz ne olduğu belirsiz bir terör davasına kurban gitmezdi. 28 Şubat’tan ve 15 Temmuz’dan ders aldığımız yok. Bugün gerginlikler ve kavgalar var yine. Türkiye neredeyse 100 yıldır savaşa girmedi ama 50-60 yıl önce savaşa giren Avrupa ülkeleri bugün Türkiye’nin çok ilerisinde. 1950 yılında yardıma gittiğimiz Güney Kore bugün dünyanın önemli ülkeleri arasında. Bütün olaylar ekonomide düğümleniyor. Türkiye’nin güçlü bir ekonomiye geçebilmesi için güçlü bir siyasi yapıya ihtiyacı var. Ama bugün siyasilerimiz ne yazık ki kavga içerisinde.

İKTAV Belgesel Yayıncılıktan Tarihe Işık Tutan Sergi

Darbeler Tarihinden ders aldık mı? ArÅŸiv belgeleri tarihten ders ve ibret almak içindir. Bilgi, belge ve arÅŸivler saklanmalı gençlerimize tarih ve kültür bilinci vermek için sergilenmelidir. Yıl dönümleri önemlidir. Åžehadetlerinin 59. yıl dönümünde, halkın oyu ile seçilip, darbecilerce idam edilen BaÅŸbakanımız Adnan Menderes, Bakanlarımız Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’yu rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları ÅŸad, mekânları cennet olsun. Demokrasi ÅŸehidi BaÅŸvekil Adnan Menderes ve arkadaÅŸlarının idamları ile ilgili haberlerin yayınlandığı o güne ait gazetelerin orijinal sayılarını Ä°lim Kültür Tarih AraÅŸtırmaları Merkezi Ä°KTAV Belgesel Yayıncılık Kütüphanesi’nde http://www.iktav.com sergileyerek tarihe ışık tutmaya çalıştık. GeçtiÄŸimiz yıl, Gebze Tatlıkuyu Mahallesi’ndeki kütüphanemizde açtığımız sergiyi bir hafta süre ile deÄŸerli takipçilerimize sunmuÅŸtuk. Korona vebası bittiÄŸinde ve bu zor günleri geride bıraktığımızda siz deÄŸerli okuyucularımızla bu tarihi belgeleri yeniden buluÅŸturmak istiyoruz. http://www.devrialem.tv ve http://www.gebzegazetesi.com olarak demokrasi ÅŸehidi BaÅŸvekil Adnan Menderes ve arkadaÅŸlarını rahmet ve şükranla anıyoruz.

*Ä°smail Kahraman, Belgeselci Gazeteci

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım