Giresun Haberleri

Uçan Ekonominin Parametreleri!

Bu yazıyı paylaşın

“Şüphesiz, yeryüzünde yürüyen canlıların Allah katında en kötüsü, akıllarını kullanmayan (gerçeği görmeyen) sağırlar, dilsizlerdir.” (Enfâl, 22)

***

Efendim neymiş, toplam milli gelirimiz ve kişi başına düşen milli gelirimiz geçmiş yıllara göre 3 misli yükselmiş, ihracatımız 5-6 misli artmış, ülkemize gelen turist sayılarında 4-5 misli artış olmuş, ekonomi uçuşa geçmiş! Peki, olmuş da ne olmuş?

***

Rakamlar yalan söylemez!

***

Yıl: 2017

Asgari ücret net: 1.404 TL

1 dolar (yıl içi ortalama) 3.67 TL

1 gr. Altın (yıl içi ortalama) 145 TL

Asgari ücretle çalışan bir kişi, 2017 yılında aldığı maaşıyla 383 dolar, 10 gr. Altın alabiliyordu.

***

Yıl: 2018

Asgari ücret net: 1.603 TL

1 dolar (yıl içi ortalama) 4.55 TL

1 gr. Altın (yıl içi ortalama) 189 TL

Asgari ücretle çalışan bir kişi, 2018 yılında aldığı maaşıyla 353 dolar, 8,5 gr. Altın alabiliyordu.

***

Yıl: 2019

Asgari ücret net: 2.021 TL

1 dolar (yıl içi ortalama) 5.70 TL

1 gr. Altın (yıl içi ortalama) 255 TL

Asgari ücretle çalışan bir kişi, 2019 yılında aldığı maaşıyla 354 dolar, 8 gr. Altın alabiliyordu.

***

Yıl: 2020

Asgari ücret net: 2.325 TL

1 dolar (10 Ağustos itibariyle) 7.35 TL

1 gr. Altın (10 Ağustos itibariyle) 480 TL

Asgari ücretle çalışan bir kişi, bugün (10 Ağustos itibariyle) aldığı maaşıyla 316 dolar, 5 gr. Altın alabiliyor…

***

Efendim neymiş, toplam milli gelirimiz ve kişi başına düşen milli gelirimiz geçmiş yıllara göre 3 misli yükselmiş, ihracatımız 5-6 misli artmış, ülkemize gelen turist sayılarında 4-5 misli artış olmuş…

Peki, olmuş da ne olmuş?

Milli Gelirde, ihracatta, turist sayısında, açılan işletme sayılarında o kadar artış olurken ülke genelinde işsizlik oranında ve çalışmayan, iş arayan insan sayısında azalma, çalışanlar sayısında artış olmuş mu?

Hiç işi olmayan (iş arayan), asgari ücretle çalışan, asgari ücretliden az emekli maaşı alan milyonların alım gücünde, hayat standardında bir gelişme (artış, ilerleme, uçuş) olmuş mu?

O kişi başına milli gelirde payı olanlar arasında sayılanlar arasında yer alan biri olarak şahsı adına soruyor, “hiç işi olmayan (iş arayan), asgari ücretle çalışan, asgari ücretliden az emekli maaşı alan milyonlar” adına sorguluyorum: kişi olarak bizim başımıza düşen 9-10 bin dolarlık paylarımız acaba nerede?

Bizim paylarımız ne zaman elimize geçecek, ya da hesabımıza yatırılacak?

***

Bu arada haksızlık yapmış da olmayalım…

Güçlü bir ülkenin iyi giden ekonomisinde; Verilen teşvik üstüne teşviklere rağmen yıllara göre işsizlik oranlarının (2017; %10,9 – 2018; % 11,3 – 2019; % 13,9) artması, İstihdam edilen (çalışan) işçi sayısının azalması; yalnız başına ekonominin kötüye gittiğinin alameti değildir ve öyle de yorumlanmamalıdır!

***

Kaldı ki devlet büyüklerimizin, ekonomiden sorumlu yetkililerin söylemlerinin doğru olmadığını da iddia edemeyiz… Kişi başına düşen milli gelir ve sair ekonomik veri rakamları doğru da olabilir… Doğrudur da!

Merhum Üstat Necip Fazıl’ın yaşadığı dönemde gelir adaletsizliğini “Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul” olarak özetlediği gibi belki de günümüzde gelir dağılımı “Bir kişiye tam 10 pul, dokuz kişiye hiç pul” olarak özetlenebilir!

***

Allah Teâlâ buyuruyor ki:

  • “…Ey akıl sahipleri! İbret alın. (Haşr, 2)
  • “Hala akıllanmayacak mısınız?” (Enbiya,10)
  • “Hala düşünmez misiniz?” (Casiye, 23)
  • “Düşünüp ibret almanız gerekmez mi?” (Vakıa, 62)
  • “… Siz hiç düşünmez misiniz?” (Hud, 30)
  • “… Umulur ki, iyice düşünürsünüz.” (Zariyat, 49)

***

Bu İlâhî ikazlar ışığında bendeniz de düşünmeye, akletmeye gayret ederek araştırıyor ve yukarıdaki suallere makul cevaplar arıyorum…

Hani Hz. İbrahim, “Rabbim! Bana ölüleri nasıl dirilttiğini göster” demişti de Allah da ona “İnanmıyor musun?” deyince, “Hayır (inandım) ancak kalbimin mutmain olması için” demişti (Bakara, 260) ya…

Bendeniz de devlet büyüklerimizin rakamlarına itiraz etmiyorum, lakin mutmain olmak istiyorum… Bu sebeple soruyor ve sorguluyorum!

***

“İnanılmayacak şeylere inanıyorum demek yalan söylemektir.” (Voltaire)

Vesselam…

11 Ağustos 2020 Salı / 21 Zilhicce 1441

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım