Giresun Haberleri

Zeki Al Türküleri Kitabı Bizlerle Buluştu

Bu yazıyı paylaşın

İncelikli çalışma usulü ve davranışlarıyla memleketteki gelişmeleri günü gününe takip ederek yaşama sanatını, dürüstlüğü, temizliği, dara düşenden yana olmayı, dostluğu arkadaşlığın önemini bizlere kavratmaya çalışan sevgili öğretmen arkadaşım Zeki Al, Zinde Yayıncılıktan çıkan sözü ve müziği kendisine ait, Giresun yerel müziğinin hissedildiği, kendi söylemiyle 73 yıllık ömrünün sevdasını, özlemlerini, sitemlerini, arzularını, acılarını ve mutluluklarını paylaştığı; Zeki Al Türküleri kitabını göndermiş. Anılarını, melodilerini, türkülerini bizimle paylaştığınız için teşekkürler sevgili hocam.

Kitabın girişinde yaşadığı hayatın bir dökümünü yapıyor. Elbette hayatın haritasını çıkarmak kolay iş değildir.

Özünde anılar olduğunu söylese de okudukça o zaman içinde tutulan günlükler olduğu anlaşılıyor.

Günlükler doğal olarak yaşanılanı anlatırken, anılar yaşanmışlıklar üzerine kurulur.

Kitapta zamanın etkisini, yani dozunu kaçırmadan yazılmış 73 yıllık ömründe yaşadıklarını.

Bu kitap sıradan bir türkü kitabı değildir. Kitapta yazarın hayatı boyunca öğrendiği, çalıp söylediği, melodilerini yaptığı her bir türkünün kayıtlara nakış nakış işlendiği bir kişisel arşiv çalışmasıdır.

Türkülerimiz, yaşadığımız coğrafyanın kara toprağı, buz gibi suyu, yakan güneşi, titreten yeli, özgürlüğün yaşandığı yaylaları gibidir.

Türküler bizi bize yaşatan nağmelerdir. Kimi zaman kalabalıklarda yalnızlığımıza dost, kimi zaman hayatımızın bir anında dudaklarımızda, bağlamanın, kemençenin tellerinde ses.

İşte bu kitap, o bilindik yaşamın albümü gibi hatırlanmak üzere yazılmış türkülerle sunulmuş.

Zeki Al; benim düşünceme göre bir halk şairidir. Halk şairleri halktan aldıklarını sazıyla, sözüyle, türküsüyle derdini anlatamayan halkın dili ve nefesidir.

Çıktım Kulakkaya’ya

Baktım Belene doğru

Ä°nsana ÅŸifa olur

Buz gibi soÄŸuk suyu

Giresun yaylaları

Çiçek kokuyor çiçek

Yavuzkemal suyunu

Getirseler içecek

Yavuzkemal Karşılaması türküsünde bölge kültürümüzü sade ve saf bir biçimde dile getirmektedir. Kitabın içindeki her bir ezgide halkın iktisadi, içtimai ve medeni hayatıyla yakından alakalı olduğunu görüyoruz.

Sözün harikulade kudretini tebliğ ve terennüm ederek bizlere sunuyor.

Peyami Safa’nın dediÄŸi üzere eski baÅŸka, eskimiÅŸ baÅŸkadır, nice eskiler vardır ki, hiç eskimez.

Zeki Al; öğrencilik yıllarından itibaren türkülerle şiirle, halk müziği ile içli dışlı olmuş sevdalık çekenlerin içine, türküleriyle seslenmiş. Kesinlikle mırıldanmaktan sıkılmadan kendini verip müzik tadına varacağı çok güzel bir kitap Giresunlu Zeki Al Türküleri kitabını herkese tavsiye ederim.

Şiir tadında bir kitap seveceksiniz iyi okumalar.

*Musa Ada Öğretmen Sunucu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım