Giresun Haberleri

Züccaciyeciler Kenya’da Sektörün Yıldızını Parlatacak

Bu yazıyı paylaşın

Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle ZÜCDER (Züccaciyeciler Derneği)’in dijitaldeki “Züccaciye Sektörü İkili İş Görüşmeleri”, ilk olarak Afrika’nın en büyük ekonomilerinden biri Kenya’yla başladı. Gelecek 15 yılda Sahra altı Afrika ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olarak gösterilen Kenya, Türkiye’nin de 2021 hedef ülkeleri arasında yer alıyor. b2b.zucder.org.tr internet adresi üzerinden 8 Şubat’ta başlayan “Züccaciye Sektörü Kenya İkili İş Görüşmeleri”, 11 Şubat’a kadar ZÜCDER üyesi 26, Kenya’nın ise en büyük 30 firmasının online görüşmeleriyle sürecek. Amaç mevcuttaki ihracatı iki katına çıkarabilmek olarak belirlendi.

Ürün çeşitliliği göz önüne alındığında, tüketim ihtiyaçları sıralamasında en ön sıralarda yer alan züccaciye sektörü, pandemiye rağmen 2020 yılında ihracat rakamlarını 2019’a göre büyük ölçüde korudu. 2020 yılını 4,5 milyar dolar ihracatla kapatan sektör, ihracatın artması için iptal edilen, ertelenen fuarları, ticari heyetleri telafi etmek amacıyla dijital dünyayı aktif şekilde kullanıyor. Üyelerinin yüzde 90’ının ihracatçı olduğu, sektörünün en eski ve en büyük çatı derneği ZÜCDER, 2015’ten bu yana yaptığı, “Üretici-Marka Buluşmalarını” dijitale taşıdı. Bunun için http://b2b.zucder.org.tr internet adresini kuran ZÜCDER, kasım ayında ZUCHEX Sourcing Week ile başlattığı B2B’lerde, 2021 yılı boyunca her ay Amerika, Kanada, AB ülkeleri, Rusya, Ortadoğu ve özellikle Afrika ülkeleriyle devam ettireceğini belirtmişti. “Züccaciye Sektörü İkili İş Görüşmelerinin” ilki, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın da 2021 için hedef olarak gösterdiği Kenya’yla başladı. 8 Şubat Pazartesi günü T.C. Nairobi Büyükelçisi Ahmet Cemil Miroğlu, Kenya Ticaret Müşaviri Murat Can Kılınç, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Volkan Ağar, TİM Başkanı İsmail Gülle, İTO Başkanı Şekib Avgadiç, İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, TOBB Züccaciye Meclisi Başkanı Murat Kolbaşı, EVFED Başkanı İsmail Erdoğan ve ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz’ün katılımlarıyla başlayan organizasyon, 9-10 Şubat tarihleri arasında ikili iş görüşmeleriyle devam edecek.

Kenya’ya ihracat ilk etapta 500 milyon dolara çıkacak

Organizasyonun açış konuşmasını yapan Kenya Ticaret Müşaviri Murat Can Kılınç, “Pazar çok hızlı büyüyor. İhracatçılarımızın ilgisi giderek artıyor. Kenya’ya ihracatımız 2018 öncesinde 100-150 milyon dolardı. 2019’da 230 milyon dolardı. 2020 pandemiye rağmen 227 milyon dolar oldu. 2020 yılı kesintiye uğrasa da Kenya’nın büyümesi, bu yıl artışa geçecek. Fiyat ve kalite dengesi açısından Türk ürünleri önemli bir boşluğu da dolduruyor. Türk ürünleri Avrupa kalitesinde ama fiyatlar Asya seviyesinde. Bu da bir avantaj.”  derken, İTO Başkanı Şekib Avgadiç: “Kenya, coğrafi merkezde. Gümrük birliği kapsamında bir yapısı var. Kenya’ya Tanzanya, Uganda, Ruanda, Brundi’ye de ulaşılabilecek bir ülke olarak bakmak lazım. Yani Kenya’yı tek başına değil, civar ülkeler olarak bakmalıyız. Dönem dönem devam eden Sahra altına yapılan navlun desteği devam etmeli. Ticaret üsleri devreye sokmalıyız. Kenya’ya ihracat kısmında güçlüyüz. Pandemiden sonra ortaya çıkan kişiye özel ürünlerde ZÜCDER öncü olabilir. Kendi ürünlerine ilave katkı sağlayıp bu pazarlara satabiliriz. Kenya, iş yapılabilirlik ülkeler arasında ilk 56 ülkenin içerisinde. Bu organizasyon iki tarafa da hareketlilik katar. Bir Kenya atasözü der ki, ‘Ellerinin ve dillerinin üzerinde emeklemek hiç kimsenin dik yürümesini engellememiştir.’ Hızlıca 500 milyon dolar, sonra da 1 milyar dolar hedefine rahatlıkla çıkabiliriz.” açıklamalarında bulundu. TİM Başkanı İsmail Gülle ise: “Ticari heyetteki arkadaşlarımızın görüşmelerinin olumlu geçmelerini temenni ediyorum. Büyükelçilerimizin olduğu ülkelerdeki ihracatımız büyük bir ivmeyle yükseliyor. Kendilerine teşekkür ederim. Kendilerini ihracat ailemizin bir parçası olarak görüyorum.” dedi.

Kenya ile başladı, Gana ve Nijerya ile devam edecek

Ev & mutfak eşyaları distribütörleri, e-ticaret platformları, süpermarket tedarikçileri, endüstriyel mutfak, mobilya, ev & bahçe dekorasyonu tedarikçileri yetkilileri ile üye temsilcilerinin bir araya geleceği organizasyonda, Türkiye’den ZÜCDER üyesi 26, Kenya’dan ise 30 firma katılım gösteriyor. Organizasyon hakkında açıklama yapan ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz: “ZÜCDER online B2B platformundaki ilk sanal ticaret heyeti, Sahra Afrika’sının en önemli pazarı konumundaki Kenya’yla başlatıyoruz. Kenya bizim için önemli bir pazar. Çünkü 90 milyon dolara ulaşan mobilya&ev eşyası ürün grubu gelirinin 2025 yılında 202 milyon dolara ulaşması öngörülüyor. Kenya’da orta sınıfın genişlemesiyle züccaciye ve ev eşyaları, otomotiv, dayanıklı tüketim malları, mobilya taleplerinin artması; gıda işleme ve makine, inşaat, bankacılık, bilgi teknolojileri ve iletişim, turizm ve perakende, eğitim, sağlık ve eğlence sektörlerinin büyümesi bekleniyor. Biz de atak davranarak sektör olarak Kenya’daki yerimizi güçlendirmek istiyoruz” dedi. Mesut Öksüz, Kenya’dan sonraki organizasyonların Gana ve Nijerya ile devam edeceğini de belirtti.

Kenya’ya en çok elektrikli ev aletleri satıyoruz

Doğu Afrika’nın önemli stratejik noktası olarak görülen Kenya pazarı, geliştirilen alt yapısı, yeni kuruluşlar, uluslararası şirketlerin her geçen gün sayısının artması, yüksek beceri sahibi iş gücü ve büyüyen genç nüfus avantajlarına sahip. Her geçen gün ekonomisini büyüten Kenya’ya Türkiye’nin ihracatı 200 milyon dolarken, ithalatı ise 18 milyon dolardır. 2020 yılını 10 milyon Dolar ihracatla kapatan züccaciye sektörü ise pazardan yüzde 11 pay almaktadır ve sıfır ithalat gerçekleştirmektedir. Züccaciye sektöründe ülkeye en fazla ihracat gerçekleştiren ülkelerden biri olan Türkiye, ülkeye en çok elektrikli ev aletleri, metalden mutfak eşyaları ve endüstriyel mutfak eşyaları ihraç ediyor. “Ülkemiz Kenya’ya ağırlıklı olarak işlenmiş petrol ürünleri, demir-çelik, tarım ve kimya sanayine dayalı teknolojik ürünler ile gıda maddeleri satmakta; Kenya’dan ağırlık olarak çay, sebze tohumu ve deri sanayimizde kullanılan deri hammaddesi satın almaktadır. Biz Kenya’da oldukça avantajlı bir durumdayız ve sadece ihracatçı ülke konumundayız” diyen Mesut Öksüz açıklamalarına şöyle devam etti: “Kenya’da Türk ürünleri algısı, kaliteli ürün ve uygun fiyatla parlak bir imaja sahiptir. Son yıllarda ucuz ürün yerine kaliteli ürün talebindeki artış, Türk malı mal ve hizmetlerin piyasada daha çok tercih edilmesine katkı sağlıyor. Olumlu Türk malı imajının avantajını kullanarak, piyasada görünürlüğümüzü artırmak, fiyat-kalite dengesini gözetip pazarlama stratejisini doğru oluşturarak satışlarımızı yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu organizasyonla Kenya’ya mevcutta olan ihracatımızı iki katına çıkarabilmeyi amaçlıyoruz. Dijital B2B’ler, hedef pazardaki ülke ziyareti maliyeti ile kıyaslandığında, çok daha küçük bütçeler ile iş yapma imkanı sağlıyor. Biz de dijital dünyanın avantajlarıyla gücümüze güç katmak istiyoruz.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım