Giresun Haberleri

Açıklanan Tarımsal Destekleme Miktarları Yetersiz

Bu yazıyı paylaşın

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye cevaplaması için yazılı bir soru önergesi verdi. Önergede Tarımsal Destekleme açıklamasında hükümet tarafında çok geç kalındığını dile getiren Tığlı ‘’5 Kasım 2020 tarihli Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan “2020 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı” doğrultusunda 2020 üretim yılına ait tarım destekleri açıklanmıştır. 2019 yılında tarımsal desteklere ilişkin 24 Ekim 2019’da yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’nda olduğu gibi 2020 ödemeleri de geç bir tarihte açıklanmıştır. Çiftçinin ürününü ektikten, diktikten, hasat ettikten ve hatta sattıktan sonra, o tarımsal üretim döneminde yetiştirdiği hangi ürüne ne kadar devlet desteği sağlanacağını ancak yıl biterken öğrenebilmesi tarımsal desteklerin asıl amacına uygun düşmemektedir’’ açıklamasında bulundu.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı önergesinde açıklanan miktarın yetersiz olduğunu belirterek ‘’Tarım sektörü ve tarımsal üretim açısından en önemli husus yüksek girdi maliyetleri ve çiftçinin bu maliyetler altında ezilmesinin önüne geçmek adına önemli bir enstrüman niteliğindeki desteklemelerin yetersizliği ve buna ilişkin hatalı uygulamalardır’’ dedi.

Bu durumun, tarımsal desteklerin amacına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararında ifade edilen “Çevreye duyarlı tarımsal üretimi yaygınlaştırmak verimi ve kaliteyi yükseltmek, sektörün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, sürdürebilirliği sağlamak ve tarımsal kayıtların güncel tutulması” amacıyla da örtüşmediğine değinen Tığlı, özellikle salgın döneminde tarımsal üretimin öneminin ve değerinin arttığını ve Hükümetinde bu yönde doğru adımları atması gerektiğini belirtti.

Ülkedeki Krizin Faturası Fındık Üreticisine Kesiliyor

Tığlı önergesinde fındık üreticilerinin 6 senedir görmezden gelindiğini söyleyerek ‘’Fındık üreticisine ödenen dönüm başı 170 TL destek ödemesi de 2014 yılından bu yana hiç artırılmadan aynı şekilde devam etmektedir. Tüm girdi maliyetlerinde meydana gelen fahiş orandaki artışa rağmen 2020 yılı desteklerine ilişkin kararda herhangi bir artış yapılmaması krizin üreticinin omuzuna yükleneceği, acı ilacın üreticiye içirileceği biçiminde değerlendirilmektedir.’’ dedi.

Tığlı’dan Bakan’a Cevaplaması İçin 8 Soru
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, tarımsal üretim ve kalkınmanın azaltılmasını ekonomik krize bağlayarak, “Kemer sıkmaya üreticilerden mi başlandı” diye sordu. Tığlı üreticilerin özellikle bu yılki açıklanan destek miktarıyla mağdur edildiklerini söyleyerek sorularını 8 maddede sıraladı.

  • Ekonomik durgunluk dönemlerinde ülke tarımına, üreticiye ve köylüye verilen desteklerin azaltılması iktidarın kriz yönetiminin bir parçası olarak mı değerlendirilmelidir?
  • Yeniden üretime hazırlanan çiftçinin masraflarının arttığı ve en çok paraya ihtiyaç duyduğu bir dönemde destek ödemelerini bekletmek tarımsal üretimi bilinçli olarak sabote etmek değil midir?
  • Tarımsal destekleme ödemelerinin hasat döneminde yapılmaması sonucu gübre ve mazot ve alan bazlı destekleme ödemelerinin üretim yerine faize ve finans sektörüne aktarılmak durumunda kalındığını biliyor musunuz? Destek ödemelerini bekletmek, geciktirmek çiftçinin vadeli, faizli alışverişe ve krediye mecbur kalmasına ve üretimden uzaklaşmasına neden olmaz mı?
  • Üretim planlaması hem de üreticinin önünü görebilme için tarım desteklerinin önceden açıklanması ve girdi maliyetlerinin göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerekmez mi? Açıklanan, verilen tarımsal destekler hangi kriterler esas alınarak belirlenmiştir?
  • İlaç, gübre, mazot gibi girdi maliyetlerini karşılayamayan, tarım ürünleri ithalatı altında ezilen, borçlarını da ödeyemez duruma düşen üreticinin, köylünün bu koşullar altında üretime devam etmesi mümkün müdür?
  • Fındık üreticisine alan bazlı destek ödemesi 2012 yılında 150 TL, 2013 yılında 160 TL, 2014 yılında 170 TL olarak gerçekleştirilmiş, ardından günümüze kadar herhangi bir artış yapılmamıştır. Fındık üreticisine alan bazlı destek ödemesinde 6 yıldır hiçbir artış yapılmamasının nedeni nedir?
  • Yine fındık üreticisinin gübre, tarım ilaçları kalemlerinde girdi maliyetleri on yıl içinde on kat artarken aynı süre zarfında gübre, mazot desteğinin aynı kalmasının sebebini açıklayabilir misiniz?
  • Kırılgan yapıdaki tarım sektörün, mazot ve gübre desteği ödemelerinin artırılmaması ve bir de üstüne geciktirilmesi sonucu daha kırılgan hale geldiğini düşünüyor musunuz? Çiftçinin daha pahalıya üretmek durumunda kaldığı için üretimden vazgeçmesi tehlikesine yönelik hangi tedbirleri almayı düşünüyorsunuz?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım