Giresun Haberleri

Belgesel Tadında Recai Kutan ile Devri Alem

Bu yazıyı paylaşın

Araştırmacı Yazar İsmail Kahraman, siyasi tarihimizin canlı şahitlerinden Recai Kutan beyefendi ile Ankara’da tarihi bir söyleşi gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Kahraman “Sayın Recai Kutan Devri Alem www.devrialem.tv  programı kameralarına 1940’lardan günümüze çok önemli bilgiler verdi. Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığınız söyleşide son 80 yıllık siyasi hayatımız İçin belge tadında açıklamalar yaptı.

Recai Bey şu anda 91 yaşında. Malatya’da geçen çocukluk gençlik yılları, Merhum Turgut Özal İle çocukluk arkadaşlığı, Demirel, İnönü ve Erbakan ile ilk tanışmaları. İstanbul Teknik Üniversitesinde eğitim gördüğü yıllar. 27 yaşında Devlet Su işleri Diyarbakır Bölge Müdürlüğüne getirildiği yılları ve GAP projesi ile ilgili tarihi açıklamalar çok önemli bilgiler verdi.

Recai Kutan. Devlet Su İşlerinin kuruluş tarihi ile GAP projesinin bilinmeyen hikâyesini dinlerken tarihin derinliklerine yolculuğa çıktım. Recai Kutan beye bizde İKTAV belgesel yayıncılık www.iktav.com olarak hazırladığımız kitaplardan hediye ettik.

İsterseniz Recai Kutan ile ilgili değerli arkadaşım Araştırmacı Yazar İhsan Işık beyin yazdığı araştırma yazısını birlikte okuyalım” dedi.

Recai Kutan Kimdir?

İnşaat yüksek mühendisi, siyaset ve devlet adamı, milletvekili, bakan. 1930 yılında Malatya’da doğdu. Tam adı Mehmet Recai Kutan olup, İsmail Bey ile Hatice Hanımın oğludur. 1952 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’ni inşaat yüksek mühendisi olarak bitirdi. 1952-69 yılları arasında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) bünyesinde Malatya Kısım Mühendisi ile Başmühendisliği, Diyarbakır Bölge Müdürü, DSİ Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Bu tarihlerde Türkiye’nin en büyük projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)’nin Etüd ve Planlama çalışmalarının yönetti. Ayrıca Türk Mühendislik Müşavirlik ve Müteahhitlik AŞ Genel Müdürlüğü, Temel Hak ve Hürriyetler Derneği Genel Başkanlığı yaptı.

Kutan, 1973 yılında siyasete girerek Milli Selamet Partisi (MSP)’nde genel başkan yardımcılığına getirildi.  TBMM V. Dönem (XVI, 5 Haziran 1977 – 12 Eylül 1980)  Fazilet Partisi (FP)’den seçime katılarak Malatya Milletvekili seçildi. Bu parti kapatılınca bir düre bağımsız kaldı, ardından kurulan Selamet Partisi (SP)’nde yer aldı.  XX. Dönem (24 Aralık 1995 – 18 Nisan 1999) seçimlerinde Refah Partisi (RP)’den Mardin Milletvekili seçildi. RP’nin kapatılmasının ardından yeni kurulan Fazilet Partisi (FP)’nin genel başkanlığına seçildi. XXI. Dönem (18 Nisan 1999 – 3 Kasım 2002)’de Fazilet Partisi (FP) listesinden yine Malatya Milletvekili seçildi.  FP’nin de kapatılmasıyla, 2001 yılında Saadet Partisi (SP)’nin kurucuları arasında bulundu ve kurucu genel başkanlık görevini üstlendi. Sürdürdüğü genel başkanlık görevini, SP’nin 26 Ekim 2008’deki olağan kongresinde Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a devretti.

41.Hükümet’te İmar ve İskân Bakanlığı, 54. Hükümet Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (28.06.1996 – 30.06.1997) görevlerinde bulunan Kutan, Birlik Vakfı Yüksek İstişare Kurulu ile Türkiye Yazarlar Birliği üyesidir. İyi derecede İngilizce, Arapça, Fransızca bilen Recai Kutan evli ve üç çocuk babasıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım