Giresun Haberleri

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Başvuruları Artık E-Devlette

Bu yazıyı paylaşın

Tarım ve Orman Bakanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yaptığı değişiklikle bazı aksaklıkları gidererek, dijitalleşme sayesinde bürokrasiyi azaltmayı hedefledi.

Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan Çiftçi Kayıt Sistemi YönetmeliÄŸinde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak 1 Eylül’den itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Söz konusu değişiklikle mevcut yönetmeliğin yayınlandığı tarihten bugüne kadar uygulama döneminde Bakanlık tarafından tespit edilen aksaklıkların giderilmesi, taşra teşkilatında uygulama birliği sağlanması, devreye alınacak yeni iş modellerine ve geliştirilen yeni politikalara adapte olunması için dijitalleşme, bürokrasinin azaltılması ve üretim planlaması amaçlandı.

Bu kapsamda, başvurularının e-Devlet üzerinden alınması için değişikliğe gidildi.

Ãœrün güncellemesi yapacak çiftçiler Ekim ayı itibarıyla baÅŸvurularını e-Devlet üzerinden yapabilecek. Bundan ürün güncellemesi yapacak çiftçiler yararlanacak olup, arazi bilgilerinde deÄŸiÅŸiklik yapacaklar ve ilk defa ÇKS’ye kayıt olacak çiftçiler ise Ä°l/Ä°lçe Müdürlüğüne baÅŸvuru yapacak.

ÇKS BaÅŸvuru Süresi De 31 Aralık’a Çekildi

Çiftçi Belgesi, Ziraat Odalarından her yıl alınan Çiftçi Belgesi tüm başvurular için sadece ilk başvuruda alınacak.

Önceki düzenlemede 1 Eylül-sonraki yılın 30 Haziran tarihleri arasında olan baÅŸvuru süresi, üretim planlaması yapılabilmesi için baÅŸvurunun baÅŸladığı 31 Aralık’a alındı.  Böylece önceden 10 ay süre ile olan baÅŸvuru süresi 4 aya düşürülmüş oldu. Ayrıca, 31 Aralık tarihine kadar baÅŸvuru yapan çiftçiler, ürün deÄŸiÅŸikliklerini Åžubat ayı içerisinde yapabilecek.

Bunun yanında, ürün beyan formlarında yer alan muhtar ve 2 azanın imzası, fiiliyatta amaca hizmet etmediği için kaldırıldı.

“GeçmiÅŸ Dönemde Tespit EttiÄŸimiz Bazı Aksaklıkları Düzelttik”

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit KiriÅŸci, sistemin çiftçilerin kullanabileceÄŸi basit bir iÅŸ akışından oluÅŸtuÄŸunu belirterek, ÅŸunları kaydetti: “Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸiyle, Çiftçi Kayıt Sistemimizle ilgili yeni bir adım attık. GeçmiÅŸ dönemde tespit ettiÄŸimiz bazı aksaklıkları düzelttik, taÅŸra teÅŸkilatında uygulama birliÄŸi saÄŸladık. Bununla birlikte Bakanlık olarak devreye alacağımız yeni iÅŸ modellerine ve yeni politikalara daha kolay adaptasyon için dijitalleÅŸme, bürokrasinin azaltılması ve üretim planlaması amaçladık. Çiftçi kardeÅŸlerimize hayırlı olsun.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım