Giresun Haberleri

Hac Yolcusuna Tavsiyeler-1

Bu yazıyı paylaşın

Salgın hastalık sebebiyle geçtiğimiz iki sene Kabe hüzünlüydü. Dünyanın dört bir yanından akın akın Kabe’ye akmadı, müslümanlar. Ancak bu sene Kabe, sınırlı da olsa Rahman’ın misafirlerini ağırlayacak .

Türkiye’de hac kayıt sisteminde 2 milyondan fazla kişi bulunuyor. Yani 2 milyon kişi haccı bekliyor. Bu sene 2020’deki kura esas alınıyor. Hacca gidecek vatandaş sayısı bu sene yaklaşık 40 bin ile sınırlı. Salgın olmasaydı bu sayı yaklaşık 85 bin olacaktı. Şimdi bugünlerde hac yolculuğuna hazırlanan hac yolcusu kardeşlerimize bazı tavsiyelerimiz olacak.

  • İslam’ın beş temel esasından birisi olan hac semboller bütünüdür. Bu sembollerin manasını anlamadan yola çıkmamalısın. Yola çıkmadan evvel hac ile alakalı kitapları okumalısın. En azından ilmihalden hac bahsini okumalısın Bilgisiz olmaz. Mesela Diyanet’in “Hac ilmihali” ile “Haccı Anlamak” adlı kitabını mutlaka okumalısın. Yine hac menasiki ile alakalı videoları izlemelisin. Diğer taraftan müftülüklerin hac öncesi hac yolcuları için açtıkları kurslara mutlaka katılmalısın. Kısaca donanımlı olarak hac yoluna çıkmalısın ki yapacağın haccın tadını alabilesin.
  • Havalimanından yola çıktığında ÇAĞRIYI(Hacc 22/27) hatırla ve “lebbeyk, buyur Allah’ım buyur, davetini duydum ve geliyorum” diyerek, sefer görev emrini almış asker misali yola koyul. Kabe’yi görene kadar TELBİYEYİ bırakma. Kabe’ye kavuşunca artık telbiyeyi bırak. Günde beş kez yöneldiğin Kabe işte tam karşında.  Sonra Kabe etrafında pervane olanlara sen de katıl. Nazargâh-ı İlâhi olan kalbini Kabe’ye alarak yedi defa döneceksin. Kabe etrafında sen de pervane olacaksın. Buna TAVAF diyoruz.  Tavafta sadece zikir ile, dua ile, Kur’an ile meşgul olmalısın. Dünyevî kelâm etmemelisin. Telefonunla canlı yayın yapıp fotoğraf video çekmemelisin meselâ. Burası Kabe, burada ciddi olacaksın. Burada Allah ile irtibatta olacaksın, kullar ile irtibatını keseceksin. Tavaftan sonra ZEMZEMİNİ iç kana kana. Dikkat et zemzem sıradan bir su değil. Bunu içince artık bir daha midene haram lokma indirmeyeceğine, haramları terk edeceğine dair Rabbine söz vermiş oluyorsun. Zemzemi içerken asırlar öncesine gitmelisin. Hacer anamızın yavrusu İsmail’e su arayışı ve sonunda zemzemin o çölün ortasından hayat fışkırmasını hatırlayacaksın. Tavaf ile kalbini TAKVA ile temizlediğin gibi zemzem ile de mideni temizlemiş olursun.
  • Tavaf namazından sonra Sa’y için Safa tepesine geçeceksin. Safa ile Merve’nin Allah’ın sembollerinden olduğunu(Bakara2/158) unutma. Safa-Merve tepeleri arasında yürürken zaman tünelinde ta atamız İbrahim devrine gidip Hacer olacaksın. Arayacaksın. Sabrı, tevekkülü, teslimiyeti öğreneceksin Hacer’den. İşte sen de bu şuura bürünmelisin bundan sonra, Hacer’in mektebinden bu dersleri almalısın.
  • Haccın ana omurgası olan Arafat vakfesindesin. Takvimler Zilhicce’nin 9’unu gösteriyor. Adem babamız ile Havva anamızın cennetten çıkarıldıktan sonra dualarının ve tevbelerinin kabul olunup tekrar buluştukları mekandasın. Allah onları bağışlamıştı. Şimdi sıra sende. Sen de af dile Rabbinden. Arafat’ta ârif olacaksın. Bilinçle donanacaksın. Yeniden dirilişi, mahşeri, büyük mahkemeyi, ölmeden önce ölmeyi burada bileceksin, burada öğreneceksin. Arafat’ta kendini bileceksin, kendini bulacaksın. Kendini bilen Rabbini bilir. Kefen misali elbisene bürünmüş, baş açık yalın ayak vakfedesin, esas duruştasın. Dünyevi tüm rütbeler sıfırlanmıştır orada. Tıpkı mahşer meydanı gibi. Rengi, dili ve ırkı farklı fakat gayesi tek olan milyonlarca müslüman bir aradadır burada. Müslümanların yıllık kongresidir bir nevi.  Boş geçirme Arafat’ı. dua ve zikirle geçir kısıtlı zamanını. Gün batımına kadar Arafat’ta kalacaksın.
  • Ve Müzdelife. Gün batımı ile birlikte Arafat’tan ayrılıp Müzdelife’ye doğru akacaksın.(Bakara2/128)  İkinci defa vakfedesin. Burada da akşam ile yatsıyı yatsı vaktinde cem edeceksin. Arafat’ta öğlen ile ikindiyi öğle vaktinde cem etmiştin. Vakfe duruş demektir. Burada da Allah’ın huzurunda duruş şuurun pekişir. Meş’ar-i Haram buradadır. Meş’ar şuurlanma yeri ve zamanı demektir. Müzdelife’de tam bir şuur ile şuurlanacak, bilinçleneceksin. Burada da Rabbini zikredecek onun huzurunda esas duruşunu göstereceksin.

(Devam edecek…)

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım