Giresun Haberleri

Halil Rıfat Paşa Tüneli Nasıl Yapıldı?*

Bu yazıyı paylaşın

Sultan 2. Abdülhamid Han zamanında, işçi ve köylülerin çekiçlerle çalışması sonucu yapıldı. Giresun’un Sivas’a bağlı olduğu yıllarda yol yoktur.  Dönemin Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa tünele ismini verdi. “Gidemediğiniz yer sizin değildir” sloganıyla işçilere verdiği talimat üzerine zorluklarla açılan tünel, hikâyesiyle yolcuların ilgisini çekiyor.

İşçilerin bu sarp alanı geçememesi üzerine, bizzat merhum Valimiz Halil Rıfat Paşa, yerinde inceleme yapıyor. İşçilere ‘eğer her birimiz bir yumruk büyüklüğünde taş çıkarırsak burayı aşarız ve unutmayın ki gidemediğiniz yer sizin değildir’ düsturuyla talimatlarını iletiyor ve tünel böylelikle açılıyor.

Halil Rıfat Paşa Tüneli, 1827-1901 yılları arasında yaşayan ve Osmanlı Sadrazamlığına kadar yükselen Halil Rıfat Paşa’nın Sivas Valiliği (1882-1885) yaptığı dönemde Dereli ilçesi Kanlıhan Mevkiinde yaptırdığı tüneldir.  Halil Rıfat Paşa yas tutulan günlerin birinde Şebinkarahisar Mutasarrıfı Reşit Paşa’yı huzuruna çağırdı. “Giresun bizim kazamız muhkem bir yol vurula.” Bu emir üzerine binlerce insan yola döküldü. Önce bir heyet bir keşif yaptı. En uygun güzergâh olarak Şebinkarahisar-Asarcık-Eğribel-Tamdere-Kürtün-Kulakkaya-Taşhan-Kayadibi-Giresun istikameti uygun görüldü.

Bu güzergâh üzerinde Fransızlardan kalma eski bir yol vardı. Bu yol izlenip topraklar eşilmeye kayalar delinmeyi başlandı. Asarcık geçildi, Eğribel geçildi, Tamdere geçildi ve Kanlıhan’a gelindi. Bu yörede yol bir türlü yürümüyordu. Çelikten daha kuvvetli kayaları delip varmak imkânsızdı. Gün geçtikçe amelelerin morali bozuluyordu. Sonunda işçiler aralarında bir heyet seçip Vali Halit Rıfat Paşa’ya gönderdiler. Amaç yol yapımından Paşa’yı vazgeçirmekti.

Heyet üyeleri Sivas’a gittiler. Valinin huzuruna kabul edildiler. Yolun durumu ve çalışmaları Vali Halit Rıfat Paşa’ya aktarıldı. “Paşam zor bir bölgeye geldik. Bu bölgede kayaları delmek mümkün değil. Taş değil çift su verilmiş çelik. Eğer devletimizde müsait görürse bu çalışmalardan vazgeçelim. Yolu Kanlıhan’da sonlandıralım.” Paşa bu isteğe çok kızar. Elini gümüş sırmalı kesesine götürdü ve bir altın lira çıkarttı ve “Ameleleriniz tamamı bu kadar da mı taş koparamıyor?” dedi. Heyettekiler şaşırdılar ve şöyle cevap verdiler “Kopuyor koparıyorlar Paşam” dedi. Paşanın cevabı ise kısa idi. “Öyleyse mesele yok devam edilecek.” Kanlıhan geçildi. Kürtün üzerinden Kulakkaya’ya oradan da Giresun’a ulaşıldı. Yol günün koşullarına göre oldukça genişti. Yan yana iki katır hatta atlı arabalar geçiyordu. Haber Sivas’a ulaştığında Vali Halit Rıfat Paşa sevincinden uçacak gibiydi. Yanında bulunan yaverini kucakladı ve haykırdı “Artık Giresun bizim diyebiliriz. Çünkü gidebiliyoruz.”

*Arif Dede, Eğitim Uzmanı, Eskişehir E. Milli Eğitim Müdürü

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım