Giresun Haberleri

Kripto Para Mağdurları Ne Yapmalı?

Bu yazıyı paylaşın

Av. Eyyüp Yusuf Türkmen, kripto alanında yasal düzenlemelerin henüz oluşturulmadığını söyleyerek kripto para mağdurlarının ne yapması gerektiğini anlattı.

Kripto para borsalarına yatırımlar artarken kripto para yatırımcıları da dolandırıcıların hedefi haline geldi. Bir biri ardına yaşanan kripto para skandalından sonra yatırımcılar, hangi hukuki yollara başvurmaları gerektiğini araştırmaya başladılar.

Av. Eyyüp Yusuf Türkmen de kripto para dolandırıcılığına uğrayan mağdurların hangi hukuki yollara başvurması gerektiğini anlattı.

Türkiye’de henüz kripto paralara ilişkin özel bir kanun düzenlemesi yapılmadığından kripto para mağduru yatırımcıların genel hükümler doğrultusunda başvuru ve şikayetlerini yapabileceklerini kaydeden Türkmen, “Öncelikle mağdurların vakit kaybetmeden ikametgahlarına en yakın Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmaları gerekiyor. Şikayet dilekçelerine; kripto para sistemine hangi tarihte katıldıklarını, ne kadar para yatırdıklarını ve yaşadıkları tüm mağduriyeti ayrıntılı olarak yazıp banka dekontlarını da eklemeliler. Bu dilekçeyle şirket ve yetkilileri hakkında nitelikli dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, erişilmez kılma ve sair suçlardan cezalandırılmasını istemeliler.” dedi.

Av. Türkmen, yatırımcıları kripto para sistemine kayıt olurken rızaen verilen kişisel verilerin silinmesini, şirket ve ortaklarının hak ve alacaklarına, banka hesaplarına ve sair tüm hususa el konulması, kazancın muhafaza altına alınması da talep etmeleri konusunda uyarırken savcılığa yaptıkları suç duyurusundan sonra kripto para şirketine karşı ilamsız icra takibi yoluna başvurup yatırdıkları paraları faiziyle birlikte isteyebileceklerine dikkat çekti.

“Kripto paranın hukuki niteliğiyle ilgili bir tanım yok”

İç hukukumuzda kripto paranın hukuki niteliğiyle ilgili bir tanım olmadığını belirten Türkmen, bir yönetmelik yayınlanarak kripto paranın ödeme aracı olamayacağına ilişkin düzenleme getirildiğini kaydetti.

Av. Eyyüp Yusuf Türkmen, kripto paranın bir gayri maddi varlık olarak kabul edildiğini söyleyerek şöyle konuştu:

“Gayri maddi varlık olarak kabul edersek kripto para borsasına yapılan saldırılar nitelikli dolandırıcılık olarak nitelendirilemez. Fakat, Türk Ceza Kanunu 155’deki hizmet sebebiyle görevi kötüye kullanmak suçu olarak kabul edilebilir. Bu noktada görüş birliği olmadığı için hem nitelikli dolandırıcılık hem güveni kötüye kullanma suçları nedeniyle mağdurların başsavcılığa şikayette bulunmasını öneriyorum. Başsavcılık gerekli hukuki işlemi başlatacaktır.”

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım