Giresun Haberleri

Alucra İlçemizi Tanıyalım-2

Bu yazıyı paylaşın

16.yüzyılda Osmanlı idari teşkilatında Karahisar-ı Şarki sancağına bağlı bir nahiye merkezi olan Alucra, 1876 yılına kadar Mindaval ve Kovata adıyla iki nahiye olarak idare edilmiş, bu tarihten sonra Şebinkarahisar Mutasarrıflığına bağlı bir ilçe olmuştur. Alucra 1. Dünya Savaşı sırasında önem arz ilçelerden birisidir.

1.Dünya savaşında Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya Çarlığı Kafkasya cephesinde Ruslar Trabzon, Bitlis, Muş ve Van şehirlerine kadar yayılmıştır. Kafkas cephesinin dağılmasından sonra ivedilikle Mareşal Fevzi Çakmak paşa komutasındaki 2. Kolordu ile Tirebolu -Refahiye hattı ve bu Savunma Hattının karargâhı eski adı Zıhar yeni adı ile Fevzi Çakmak köyünde kurulmuş. Karadeniz bölümünde Ruslarla Türklerin şiddetli çarpışmalarından biri de Alucra Yeşilyurt köyünde bulunan Kurbaba dağında meydana gelmiştir. Tirebolu -Refahiye hattı üzerinde bulunan y Alucra Yeşilyurt köyündeki yerel adı Kurbaba Dağı olan dağın tepelerinde Ruslar durdurulmuş ve geri püskürtülmüştür.

Tirebolu -Refahiye hattında işgal edilemeyen tek ilçe Alucra olmuştur. Halen Kurbaba’nın tepelerinde taşlarla çevrili yüzlerce şehit mezarları ve karakol kalıntıları bulunmaktadır. Yüzeysel yapılan araştırmalarda cephane kalıntıları bulunmuş Top ve Tüfek kalıntıların olması muhtemeldir. 1.Dünya savaşında ekili araziler hasar gördüğü için yöre halkı kıtlıkla mücadele etmiştir.

Dere yatağında bulunan düz yüzeyli taşlar mide üstüne sıkıca bağlanıp mideler küçültülmüş halde köyün çocuk ve gençleri yalın ayakla Fevzi Çakmak Köyü Akyatak Yaylası ve Kurbaba cephesine cephane taşıdıkları söylenmekte.

Alucra Merkez Derneği logosu ve tüzüğünde yer alan Gâvur Dağlarında yüzeysel yapılan araştırmalarda cephane kalıntıları buldu. Tarih kitaplarında yer almayan bu bölge için gündem oluşturan dernek yetkilileri Gâvur dağlarında Şehitlik abidesi dikmek için girişimlerde bulunurken Akyatak Yaylası Koruma ve Yaşatma Derneği de Akyatak Yaylasında bulunan şehitliklerin restorasyon ve Şehitlik Abidesi dikilmesi konusunda girişimlerini sürdürüyor.

Alucra ilçesi de geçmişten günümüze çok farklı uygarlıkların mirasları olarak ifade edilebilecek, gerek İslam gerekse Hristiyan inanç ve kültürüne ait pek çok kültür varlığına sahiptir. Bunlar içerisinde en dikkat çekenleri; tarihi kiliseler (Çakrak ve Kamışlı Köyü Kiliseleri, tarihi camiler (Boyluca köyü Cami), tarihi türbeler (Hacı Hasan Türbesi, İsmail Çağırgan Baba Türbesi, Mahmut Çağırgan Baba Türbesi, Osman Baba Türbesi, Seydi Şıh Türbesi, Şeyh Yakup Gülami Çağırgan Türbesi), tarihi köprüler (Çakrak Köyü Köprüleri), tarihi çeşmeler (Belediye Çeşmesi, Mareşal Fevzi Çakmak Çeşmesi, Çakrak Çeşmesi, Yoğurdunkıran Çeşmesi), tümülüsler (İkizler ve Sivritepe tümülüsleri), Hacı Abdullah Duvarı olarak bilinen Çıkrıkkapı Seddi gibi kültür varlıklarıdır. Bunlara ek olarak geleneksel mimariye sahip meskenler, un değirmenleri bulunmaktadır.

Alucra ilçesinin diğer kültürel çekicilik özelliği de yöresel halk oyunlarıdır. Bu oyunlar içerisinde 3 ayak oyunu, Alucra diki, karabit, Rum diki, sarı kız, Alucra düzü, hoş bilezik, temirağa, koçeri, mektepli, tamzara, horon, daldala gibi oyunlar dikkati çekmektedir. Davaha kilimleri ise tarih olmuştur.

Alucra mutfağı çok geniştir. Gilik, Köy makarnası, Siron, Sini, Kete, Tavşan İçi, Ekmek Aşı, Pancar Çorbası, Pancar Dolması, Yağlı Pancar, Kuş Pancarı, Dible, Gücükdene, Mastirik, Ebegümeci, Pazı, Düdük, Madımak, Cimcime(Mantar), Isırgan, Keşkek gibi muazzam yöresel yemekleri vardır. Kelem(Alucra Lahanası)ve Ekmeği ise meşhurdur. 2014 yılı TV52’de “Renkler ve Simalar” programını hazırlayıp sunan Türk Dili Edebiyat Öğretmeni Yahya Palavar’ın Oğlak Kebabını tanıtımından sonra İlgi odağı olmuş ve Oğlak Kebabı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ve DOKAP tarafından finanse edilen Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP) çerçevesinde 2020 yılında Coğrafi İşaret aldı.

Alucra ilçesi, 1933 yılına kadar Şebinkarahisar’a bağlı iken, 1933 yılında Şebinkarahisar’ın ilçe statüsüne düşürülmesiyle bu ilçeyle beraber Giresun iline bağlanmıştır.

*Yazı Dizimiz Devam Edecek

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım