Giresun Haberleri

ATO Başkan Yardımcısı Yılmaz, İsrail’deki Su Zirvesi’nde Dünyaya Mesaj Verdi

Bu yazıyı paylaşın

 

YILMAZ, “SU GÄ°BÄ° AZÄ°Z OL” SÖZÜ ÜZERÄ°NDEN TÜRK KÜLTÜR VE GELENEKLERÄ°NDE SUYUN ÖNEMÄ°NÄ° ANLATTIÄžI KONUÅžMASINDA, DÜNYADAKÄ° BARIÅž VE HUZURUN SU ÜZERÄ°NDEN GERÇEKLEÅžTÄ°RÄ°LMESÄ° ÇAÄžRISINDA BULUNDU.

 

ATO BAÅžKAN YARDIMCISI YILMAZ: “SU GÄ°BÄ° AZÄ°Z OLUN”

 

YILMAZ: “SU, TÜM DÜNYA Ä°ÇÄ°N AYRILIKLARIN DEĞİL DE BÄ°RLEÅžMENÄ°N, BÜTÜNLEÅžMENÄ°N VE BARIÅžIN SEMBOLÜ OLSUN”

 

YILMAZ: “FÄ°KRÄ° KURAKLIK VE DUYARSIZLIK KÜRESEL KURAKLIKTAN ÇOK DAHA TEHLÄ°KELÄ°DÄ°R”

 

29 HAZÄ°RAN 2023- Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı ve Türkiye Kent Konseyleri BirliÄŸi BaÅŸkanı Halil Ä°brahim Yılmaz, Ä°srail’in Tel Aviv kentinde gerçekleÅŸtirilen Su Zirvesi’nde, “Su gibi Aziz Ol” sözü üzerinden Türk kültür ve geleneklerinde suyun anlam ve önemini anlattığı konuÅŸmasında, dünyadaki barış ve huzurun su üzerinden gerçekleÅŸtirilmesi çaÄŸrısında bulundu. Yılmaz, suyun, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin tüm insanlık için bir yaÅŸam kaynağı olduÄŸunu belirterek, “Suyu öyle bir koruyalım ki, yokluÄŸu savaşın deÄŸil, varlığı barışın adı olsun. Su, tüm dünya için ayrılıkların deÄŸil de birleÅŸmenin, bütünleÅŸmenin ve barışın sembolü olsun” dedi.

ATO BaÅŸkan Yardımcısı Halil Ä°brahim Yılmaz, Ä°srail’in Tel Aviv kentinde 26-29 Haziran tarihleri arasında düzenlenen “Suya Dayanıklılık ve Acil Durum Hazırlıkları 2023” zirvesine konuÅŸmacı olarak katıldı. Ä°srail’in su teknolojilerini uluslararası su endüstrisi liderleriyle buluÅŸturarak, ticari iÅŸbirliklerini artırmak ve bilgi paylaşımını saÄŸlamak amacıyla düzenlediÄŸi Zirve’nin, Dünya Bankası Su ve Ä°klim Danışmanı Hila Cohen Mizrav moderatörlüÄŸünde gerçekleÅŸen “Kuraklığa Direnç- DeÄŸiÅŸen Ä°klimde Riskler ve Fırsatlar” baÅŸlıklı Dünya Bankası Paralel Yuvarlak Masalar oturumunda konuÅŸan ATO BaÅŸkan Yardımcısı Yılmaz, suyun, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin tüm insanlık için bir yaÅŸam kaynağı olduÄŸunu belirterek, “Su, tüm insanlık için bir hak’tır. Su konusundaki teknolojileri kullanmadığımız fikri kuraklık ve duyarsızlık ise küresel kuraklıktan çok daha tehlikelidir. Suyu öyle bir koruyalım ki, yokluÄŸu savaşın deÄŸil, varlığı barışın adı olsun. Su, tüm dünya için ayrılıkların deÄŸil de birleÅŸmenin, bütünleÅŸmenin ve barışın sembolü olsun” diye konuÅŸtu.

-TÜRKÄ°YE’NÄ°N “SIFIR ATIK HAREKETÄ°” DÜNYADA –

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın eÅŸi Emine ErdoÄŸan Hanımefendi’nin himayelerinde yürütülen “Sıfır Atık Hareketi”nin, kamu, sivil toplum kuruluÅŸları ve yerel yönetimlerin büyük desteÄŸiyle çok güçlü bir ÅŸekilde yürütüldüÄŸünü ifade eden Yılmaz, 2017’de Emine ErdoÄŸan Hanımefendi öncülüÄŸünde, Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığınca baÅŸlatılan “Sıfır Atık Hareketi”nin bu süreçte uluslararası kuruluÅŸların ve birçok ülkenin sahiplendiÄŸi bir çevre hareketine dönüÅŸtüÄŸünü söyledi.

Yılmaz, Türkiye ve Ankara’da yeÅŸil dönüÅŸüm ve kuraklığa karşı yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

 

-SU OLMADAN YAÅžAM DA, SANAT DA, YENÄ°LÄ°K VE GELÄ°ÅžME DE OLMAZ-

Yılmaz, suyun olmadığı yerde hayat ve hayatın getirdiÄŸi hiçbir yenilik ve geliÅŸmeden söz edilemeyeceÄŸini belirterek, “Kuraklık tüm dünyayı sarınca, bırakın kalkınmayı, büyümeyi, nefes alamayacağımızı, yaÅŸayamayacağımızı anlamak ve anlatmak zorundayız. Suyumuzu kaybettiÄŸimiz zaman, doÄŸamızı kaybedeceÄŸiz. DoÄŸamızı kaybettiÄŸimiz zaman, sadece yaÅŸamsal ihtiyaçlarımızı deÄŸil ressamın çizeceÄŸi manzarayı, ÅŸairin, bestecinin ele alacağı konuyu, yani sanatımızı da kaybedeceÄŸiz” dedi.

 –SUYU DOÄžRU KULLANMAK Ä°ÇÄ°N EN Ä°LERÄ° TEKNOLOJÄ°LERE ERÄ°ÅžMELÄ°YÄ°Z-

 

Yılmaz, su konusunda geliÅŸtirilen bilgi ve teknolojinin tüm dünyaya yayılmasının önemine deÄŸinerek, “YokluÄŸu insanlığın sonu olacak suyu, her alanda doÄŸru kullanmak için en ileri teknolojilere ortak akılla eriÅŸmeliyiz. Ä°nsanlığın hizmetine sunulan teknolojiye direnmemeliyiz. Ä°nsanlık olarak dünya barışını su üzerinden gerçekleÅŸtirmemiz gerekiyor” diye konuÅŸtu.

-AFETLERÄ°N AÄžIR BEDELÄ°NÄ° ÖDEYEREK FARKINDALIÄžIMIZ GELÄ°ÅžTÄ°-

 

Dünyanın buzulların erimesi, kuraklık, kasırga, hortum, sel, çığ, heyelan, yangın gibi doÄŸal afetlerin yıkıcı etkileriyle karşı karşıya olduÄŸunu belirten Yılmaz, bunlar içinde kuraklığın, tahrip kapasitesi bakımından en güçlü afet türü olduÄŸunu ifade etti. Küresel kuraklığın herhangi bir afette yaÅŸanacak can kayıplarını binlerce katına çıkarabilecek güce sahip bulunduÄŸunu kaydeden Yılmaz, kuraklıktan etkilenen yerlerin başında ise kentlerin geldiÄŸini söyledi. Yılmaz, “Dünyadaki kentleÅŸme oranı yüzde 56, Türkiye’de yüzde 93, 6 milyon insanın yaÅŸadığı BaÅŸkent Ankara’da ise bu oran yüzde 88’dir. Dört mevsimi bir arada yaÅŸadığımız,  Üç tarafı denizlerle çevrili coÄŸrafyamızda, tanımlanmış her çeÅŸit afet türünü aynı anda ve aynı sıklıkla yaÅŸayıp, bu durumdan dolayı afetlerin yıkıcı etkisinin ağır bedelini ödeyerek farkındalığı geliÅŸen bir toplum olduk. Afetleri önlemeye yönelik, teknolojileri ve her türlü inovasyonu kullanmaya hazır hale geldik” dedi.

 

-B2B GÖRÜÅžMELER-

ATO BaÅŸkan Yardımcısı Halil Ä°brahim Yılmaz, Ankara Ticaret Odası’nın 8 No’lu BiliÅŸim Teknolojileri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ömer Faruk Kayaaslan ile birlikte sektördeki iÅŸ insanlarının tanışmalarını saÄŸlamak ve potansiyel iÅŸ fırsatlarını deÄŸerlendirmek üzere Zirve kapsamında gerçekleÅŸtirilen B2B görüÅŸmeler ve istiÅŸare toplantılarına katıldı.

Ä°çme ve kullanma suyu temini, içme sularının saÄŸlığa zararlı maddelerden arındırılması ve afet sonrası kullanılan yüksek teknolojili ürünler geliÅŸtiren ÅŸirketlerle bir araya gelinen görüÅŸmelerde, ATO üyelerinin yüksek teknoloji geliÅŸtiren firmalarla iÅŸ birliÄŸini saÄŸlamaya yönelik konular da ele alındı.

 

-ANKARA’YA DAVET –

Türkiye’nin dünyadaki yeÅŸil dönüÅŸüm ve kuraklığa karşı geliÅŸtirilen teknolojileri yakından takip ettiÄŸini kaydeden Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt Ankara Ticaret Odası’nın kuruluÅŸunun 100’üncü yılında, 160 bini aÅŸkın üyesiyle su ve su teknolojileri ile ilgili ticari iÅŸbirliklerine hazır olduÄŸunu da ifade etti. Ankara’nın kuraklık ve su teknolojileri konusunda uluslararası zirvelere ev sahipliÄŸi yapmaya uygun bir kent olduÄŸunu ifade eden Yılmaz, “Orta Asya’dan Akdeniz Havzası’na kültürel etkileÅŸim içinde olduÄŸumuz 1,5 milyarlık nüfusun iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve kuraklık üzerine yeni çözümlerin, inovasyonların tanıtılacağı ve bu konudaki yeni teknolojilerin anlatılacağı uluslararası zirvelere, toplantılara, etkinliklere ve fuarlara ev sahipliÄŸi yapmaya hazır bir kent olduÄŸumuzu ifade etmek istiyorum” diye konuÅŸtu.

Dünya Bankası Su ve Ä°klim Danışmanı Hila Cohen Mizrav moderatörlüÄŸünde gerçekleÅŸen “Kuraklığa Direnç- DeÄŸiÅŸen Ä°klimde Riskler ve Fırsatlar” baÅŸlıklı Dünya Bankası Paralel Yuvarlak Masalar oturumunda, Yılmaz’ın yanı sıra DeserTech Ä°srail Ä°novasyon Enstitüsü Uluslararası Ekosistem GeliÅŸtirme BaÅŸkanı Sinai Gohar Barak, Su ve Atık Bilgi ve EÄŸitim Kamu BaÅŸ Yetkilisi Uri Schor, IDE Assets Åžirketi Teknik Direktörü Miriam Brusilovsky de konuÅŸmacı olarak katıldı.

https://youtu.be/lFt97gv8NXo

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım