Giresun Haberleri

Giresun’un Suyuna Dokunma!

Bu yazıyı paylaşın

Geçen hafta yağan aşırı yağışlardan dolayı fabrikasında bir işçinin vefatı ikisinin de yaralanması ile gündeme gelen Kardağ Su Fabrikası geçici olarak kapatıldı. Yetkililerin bu uygulaması Giresun halkında değişik tepkilerin oluşmasına sebep oldu.

Yağlıdere ilçesine bağlı Üçtepe Belediyesi sınırlarında faaliyet gösteren ve 120 işçinin çalıştığı binlerce insanın değişik şekillerde ekmek yediği fabrikanın geçici de olsa kapatılması sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve toplum önderlerinin tepkileri kamuoyunda çığ gibi büyüdü.

Giresun Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kamil Patan “Bölgenin en büyük Doğal Kaynak Suları İşletmesi Kardağ Suda ulaştığım bilgilere göre şu an itibariyle 120 kişi çalışmaktadır. Tahmini otuzdan fazla bayisi ve bir o kadar da nakliye hizmeti veren çözüm ortakları bulunmaktadır.

Bölgedeki tedarikçileriyle birlikte bu rakam 200’ü katma değeriyle birlikte 1.000 kişiyi bulmaktadır. Eksiklikler olabilir. Bunları bilmiyoruz. İlgili kişi ya da kişilerle ilgili kararı yargı verecektir ama bölgenin en iyi işletmelerinden biri olan Kardağ’ın kapalı kaldığı her gün şehir ve ülke ekonomisi zarar görmektedir.

Dün Başkan Fındık kapanırken Giresun kamuoyundan güçlü ses çıkmadığı için fındık sektörü ve bölgemiz onlarca insana iş kapısı olmuş büyük bir işletmeden oldu. Aynı şekilde SEKA batarken ve sonrasında kapatılırken yine sahip çıkılmadığı için onlarca insan işsiz kaldı. Bunun gibi birçok firmamıza zamanında sahip çıkamadık ve birçok güçlü işletmeyi kaybetmek zorunda kaldık. Ama Kardağ Su sahipsiz değildir. Evet, sorumlular kimse cezalandırılmalı, hatta bu ihmale göz yuman resmi görevliler de bu cezadan hakkına düşeni almalı, lakin işletme bir şekilde üretimine devam etmelidir. Orada çalışan insanlar mağdur olmamalıdır. Geleceğin petrolü kuraklık yaklaştıkça su diye tüm dünya tarafından haykırılırken böylesi bir işletmenin kapatılması bölge ve ülke ekonomisine büyük bir zarar verecektir. Bu durum yeniden değerlendirilerek işletmenin yeniden üretime geçmesi sağlanmalıdır. Kısaca sorumlular cezasını almalı lakin işletmenin cezalandırılmaması gerekmektedir” dedi.

KASTOP Başkan Vekili Halil Kütük ise, “Kardağ Su firmasının bir bölümünün sel sularına kapılarak yıkılması, kurtarma ekiplerinin ihmalleri sonucu bir işçinin hayatını kaybetmesine bağlı olarak, işletmenin kapatılması kararı son derece yanlış olmuştur. Suç ve hataların sahibi firma değil, insanlardır. Kimin ihmali ve suçu varsa gereken cezalar verilir.

Böylesine ekonomik sıkıntı içinde bulunan bir ülkede 200 kişi işsiz bırakılmaz. Gerekli tedbirler alınarak, eksiklikler giderilerek, tehlikeli bölümler yakılıp, yeni bir düzenleme yapılarak, Kardağ Su firması derhal açılmalı, işçimizin hayatını kaybetmesi ile ilgili suçu ve ihmali olanlar cezalandırılmalıdır” dedi.

Gazeteci Resul Yanbul ise “Kimse Kardağ Su Fabrikasına dokunmadı! Sadece gerekli düzenleme ve önlem alınana kadar faaliyeti durduruldu. İnşallah kısa sürede sorunları çözülür ve yeniden faaliyete geçer. Fabrika önemli bir güç ve marka” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım