Giresun Haberleri

Hac Yolcusuna Tavsiyeler-2

Bu yazıyı paylaşın

Hac yolcusu kardeşlerimize tavsiyelere devam ediyoruz. Bir önceki yazımızda Müzdelife vakfesine değinmiştik. Müzdelife vakfesini de tamamladıktan sonra yaya olarak Mina’ya geçeceksin. Mina’da üç vazifen var. Bu üç vazife de Zilhicce’nin 10, 11, 12 ve 13. günlerinde yerine getirilir. Bu vazifeleri “Taş(şeytan taşlama)-Baş(kurban)-Traş(saç tıraşı)” şeklinde özetleyebiliriz. Zilhiccenin 10. günü olan bayram günü sabahına doğru Cemerât’taki Akabe Cemresine(Büyük şeytan sembolüne) 7 taş atacaksın. Şeytan taşlama haccın asli vaciplerindendir. Terki halinde dem (küçükbaş hayvan veya 1/7 büyükbaş hayvan kurban kesilmesi) gerekir.

  1. Mina’daki vazifelerin fıkhi yönü bir yana orada îfâ edeceğin vazifelerin manalarını iyi kavramalısın. Mina Fil vakasının meydana geldiği Muhassır vadisi ile aynı bölgededir. Rabbimiz tâ Yemen’den Kabe’yi yıkmaya gelen Ebrehe’nin ordusunu sürü sürü kuşlar tarafından atılan taşlarla helak ettiği(Fil 105/ 3-5) gibi sen de şeytan sembollerine atacağın küçük taşlarla en büyük düşmanımız şeytanın planlarını bozmaya and içeceksin. Sakın şeytanı o taş yığınlarında sanma. O üçtaş yığınının derin manaları var.
  2. Mina’da şeytan taşlarken yine tâ asırlar öncesine, Hz. İbrahim devrine gideceksin. Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’i kurban etmesi meselesini hatırla. Mina, aşırı istek arzu demektir. Burada Hz. İbrahim ile oğlu Hz. İsmail’in Allah’a olan sevgisi sınanmıştır. Hz. İbrahim’e Rabbi oğlu İsmail’i kurban etmesini istemişti. Elbette bu bir imtihan idi. Rabbinden salih bir evlat istemiş, Allah da ona İsmail’i vermişti.(Saffat37/100-101)Ama kurban etmesi isteniyordu.(Saffat37/102) Ciğerparesi ile imtihan ediliyordu İbrahim. Şaytan Allah’ın bu emrinin yerine getirilmemesi için devreye girdi. Hem anne Hacer’e, hem baba Hz. İbrahim’e hem de bıçak altına yatacak olan Hz. İsmail’e gitti. Her üçü de bunun şeytandan olduğunu anlayarak şeytanı taşladılar, kovdular. İşte bu üç şeytan sembolü bu olayı sembolize eder. Sen de tıpkı İbrahim gibi, tıpkı Hacer gibi, tıpkı İsmail gibi olacaksın orada. Taşlayacaksın senin de Rabbinin de düşmanı olan İblisi. İbrahim ve Hacer yavrularıyla, İsmail de canı ile imtihan oldu ve üçü de imtihanı kazandı. Sen de bu yolda olacağına dair söz vereceksin burada. Yine Cemerât’ta şeytan taşlarken kendi günahlarını taşlayacaksın. Günahlarını gözünün önüne getir ve her taş attığında birini çiz ve bir daha yapmamaya söz ver Rabbine.
  3. Ve Mina aynı zamanda kurban kesme mahallidir. Hac kurbanları (hedy) burada kesilir. Bugün hacılarımızın kurbanları vekaleten burada kesiliyor. Bu kurbanın manası şu: Allah yolunda malını feda etme şuuruna varıyorsun. Artık bundan sonra malını Allah yolunda harcama noktasında zerre miskal tereddüt etmeyeceksin demektir.
  4. Tıraş. Hac ve umrenin bir parçasıdır tıraş. “İnsanın saçını kesmesinin ibadetle ne alakası olabilir?” diye sorabilirsin. Haklısın. Lâkin sözün başında da söylediğimiz gibi hac semboller bütünüdür. Bu sembollerin manalarını bilmeden hacca gitmemelisin. İşte tıraş. Tıraş olarak ihramdan çıkarsın. Hacda da Umrede de böyledir. Tıraş, saçımızın bir parçasını veya tamamını kesmektir. Biz tıraş olarak aslında şunu demiş oluyoruz: Ya Rabbi! Bundan önce senin de benim de düşmanım olan şeytanı taşladım(Taş), malımdan senin yoluna KURBAN verdim(Baş) ve şimdi de canımın bir parçasını sembolik olarak senin yoluna feda ediyorum(Tıraş).Bununla, senin yoluna başımı/ canımı vermeye hazır olduğumu taahhüd ediyorum.
  5. Cemerât’ta bayramın ikinci günü her üç şeytan sembolüne de üçerden toplam 21, üçüncü günü de yine 21 olmak üzere 49 adet taş daha atacaksın. Bazı durumlarda dördüncü gün de 21 taş atılır ve toplamda 70 taş atılmış olur. Bunun detaylarını Hac İlmihalinden/rehberinden öğrenebilirsin.
  6. Şimdi tekrar dönelim ilk güne. Bayram sabahına. Mina’da büyük şeytanı taşladıktan sonra ister evine gelip tıraş olarak ihramdan çıkabilirsin, ister ihramlı olarak Kabe’ye gidip haccın farz tavafı olan Ziyaret tavafını yaparsın. Bu arada bayram namazını da Mescid-i Haramda kılmaya gayret göstermelisin. Normalde Taş-Baş-Tıraş sırasını gözetmek sünnet. Fakat hac kurbanı dediğimiz Hedyin kesim zamanı dördüncü günü gün batımına kadar devam eder. Bu sebeple tıraştan sonra da kesilebilir. Zaten bugünkü uygulama da böyledir.
  7. Veda Tavafı: Hac menasikini tamamladın. Artık Mekke’den ayrılma vakti. Son olarak Veda tavafını yapacaksın. Kabe’ye, Mekke’ye veda edeceksin.
  8. Hac yolcusu kardeşlerime son birkaç not: Mekke’de ziyaretler de önemlidir. Ancak şunu bilelim ki bu ziyaretler haccın bir parçası değildir. Yapılmazsa haccında veya umrende bir eksiklik olmaz. Mesela Nur Dağına çıkıp ilk vahyin(Alak 1-5) geldiği Hira Mağarasını ziyaret etmek, ya da hicrette önemli bir yere sahip olan Sevr Dağına çıkarak Sevr Mağarasını ziyaret etmek. Buraları ziyaret etmek güzeldir. Her müslüman elbette ister. Gücü yetebilen ziyaret etmelidir. Ancak haccın-umrenin bir cüzü olarak da görmemelidir. Diğer taraftan Medine’yi ziyaret de böyledir. Haccın-Umrenin bir parçası değildir. Lâkin ziyaret güzeldir. Efendimizin(sav) şehrini ziyaret edip onun mescidinde namaz kılmak, onun kabrini ziyaret etmek son derece güzeldir, faziletlidir.
  9. Hacdan Ne Getireceksiniz? Hacdan tesbih, takke, incik-boncuk getirmek yerine Muhammed İkbal’in de dediği gibi; Hz. Ebu Bekir’in sadâkatini, Hz.Ömer’in adaletini, Hz. Osman’ın hayasını ve Hz. Ali’nin ilmini Hacdan önceki hayatın ile hacdan sonraki hayatın bir olmamalı. Hac seni ihya etmeli. Mina’da Rabbine verdiğin söze sadık kalmalısın. Unutma Hac turistik bir seyahat değildir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım