Giresun Haberleri

Kapasite Artırımı Doğankent İçin Bir Yıkım mı?

Bu yazıyı paylaşın

Doğankent Çatalağaç Köyü Keltaş Tepe mevkiinde Alagöz Maden A.Ş. tarafından yürütülmekte olan madencilik faaliyetinin kapasitesinin genişletilmesi için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) toplantısı 28.11.2023 saat 13:00’te Söğütağzı Köyü Camii yanındaki Söğütağzı Köyü Çay Ocağında yapılacak.

9 Kasım 2023 tarihinde Giresun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından “Alagöz Maden Sanayi Ve Ticaret A.Ş. tarafından Giresun İli, Doğankent İlçesi, Söğütağzı, Çatalağaç, Çatak ve Süttaşı Köyleri, Kara Dere, Delmece, Sazlı Yatak-Olucaktepe, Gavraz Deresi, Nişane Mevkiileri, Tirebolu İlçesi, Eymür Köyü, Gariygen Mevkii ve Görele İlçesi, Soğukpınar Köyü, Patan Mahallesi Mevkii sınırlarında “Bakır-Kurşun-Çinko-Demir Flotasyon Tesisi İle Maden Ocakları (S: 51499 Ve S: 57312 Ruhsat Numaralı IV. Grup Maden Ocakları) Kapasite Artışı ve Maden Atık Depolama Tesisi” projesi’nin kurulması ve işletilmesi planlanmaktadır. Söz konusu proje için Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince aşağıda belirtilen tarih ve saatte faaliyetle ilgili Halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için “Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı” yapılacaktır.”  duyurusu yapılmıştı.

Daha önce gündeme getirilen maden çalışmaları sırasında çevreye verilen zararlar ulusal medyada yer almış, Giresun Valiliği tarafından verilen “ÇED Gerekli Değildir. kararı Çatalağaç Köyü Derneği temsilcisi Soner Aydın tarafından mahkemeye taşınmış ve Giresun İdare Mahkemesi valiliğin verdiği bu kararı iptal edilmişti. İdare Mahkemesi’nin kararı temyiz için Yargıtay’a taşınmış ve Giresun İdare Mahkemesi’nin “Çed Gerekli Değildir” kararını iptalini onaylanmıştı.

Bu karardan kısa bir süre sonra Giresun Valiliği yeniden “ÇED Gerekli Değildir” kararı vermişti. Çatalağaç Köyü Derneği yetkilileri tarafından yapılan açıklamada bu kararında mahkemeye taşındığı ve 4 Aralık tarihinde Giresun İdare mahkemesi tarafından bölgede keşif yapılacağı belirtildi.

Son günlerde maden şirketinin bölgeye kattığı istihdam nedeniyle Doğankent’in başına talih kuşu konduğu yönündeki iddialara karşın Çatalağaç Köyü Derneği’nin yaptığı açıklamaya bakıldığında kapasite artışının Doğankent’in başına talih kuşu mu konduğu yoksa bu durumun bölge için bir yıkım mı olacağı daha çok tartışma götüreceğe benziyor.

Çatalağaç Köyü Derneği’nin üyelerini ve köylülerini bu konuda bilgilendirmek amacıyla yayınladığı bildiri şöyle: “Giresun Doğankent Çatalağaç Köyü Keltaş Tepe mevkiinde Alagöz Maden A.Ş. tarafından yürütülmekte olan madencilik faaliyetinin kapasitesinin genişletilmesi için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) süreci başlatılmıştır.

Kapasite artışı sonrasında, proje Giresun’un Tirebolu, Görele ve Doğankent ilçelerini etkileyecek hale gelecektir. Şayet, firmanın kapasite artış talebi kabul edilirse; Doğankent İlçesinin Çatalağaç,  Söğütağzı, Çatak ve Süttaşı Köyleri, Kara Dere, Delmece, Sazlı Yatak-Olucaktepe, Gavraz Deresi, Nişane Mevkiileri, Tirebolu İlçesinin Eymür Köyü, Gariygen Mevkii, Görele İlçesinin Soğukpınar Köyü ve Patan Mahallesi Mevkilileri madencilik faaliyetinden zarar görme tehdidi yaşayacaktır.

Bu projede kapsamı genişletilmek istenen ve asıl canlı yaşamını büyük ölçüde tehdit eden maden atık depolama sahalarıdır. Bu alan, 230.000 m3 den 2 Milyon 171 Bin 943 m3 e, yaklaşık olarak 250 futbol sahası büyüklüğüne çıkarılmak istenmektedir. Oysa ki, daha şimdiden maden tesisine ait atık depolama tesisinden derelerimize sızan atıklar nedeniyle Harşit Vadisi’nde ve Tirebolu sahilinde kirlilik meydana gelmiştir. Kapasitenin artışı demek, yaşanan bu zararların daha da büyümesi sorununu doğurmaktadır. Harşit Vadisinden Tirebolu’ya kadar tüm canlı yaşamını tehdit altındadır.

Bugün bu sömürge madenciliğini talih kuşu olarak görenler, çok yakın zamanda öyle olmadığını yaşayarak öğreneceklerdir. En yakınımızda bulunan Şebinkarahisar’daki maden faciası bunun en canlı örneğidir.

Sonuç olarak, bu kapasite artışını tarihe not düşme adına kabul etmediğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz. Köyünü seven herkesi bu mücadelede destek vermeye davet ediyoruz. Projeye ilişkin görüş ve itirazlarınızı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Giresun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne dilekçe ile iletebilirsiniz.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım