Giresun Haberleri

Kültürel Değerimiz; Doç. Dr. Cengiz Karataş

Bu yazıyı paylaşın

Farkındalığımızın dışında kalmasından dolayı üzüntüsünü yaşadığım içimizden biri Alucra ilçemizin kültürel değerleri arasında yer alan Doç. Dr. Cengiz Karataş beyden bahsetmek isterim.

Doç. Dr. Cengiz Karataş’ın kültürümüzdeki farkındalığı gün yüzüne çıkarken tanıma fırsatı bulduğum ve tanımaktan hem mutlu hem de gurur duyduğum bir hemşerimiz.

Doç. Dr. Cengiz Karataş’ın kültürümüze vermiş olduğu değerli katkılarından önce hepimizin daha yakinen tanıması için hakkında ulaştığım bilgilerden sonra kültürümüzdeki yeri ve kültürümüze vermiş olduğu katkılar hakkında köşe yazıma devam edeceğim.

1978 Giresun Alucra doğumlu olan Cengiz Karataş,1996 senesinde Ankara Lisesi, 2000 senesinde de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat bölümünden mezun olmuştur. Aynı yıl MEB tarafından ataması yapılarak, öğretmen olarak göreve başlamış, okulların orta ve lise kısmında kısa bir süre öğretmenlikten sonra, yine MEB bünyesinde Talim ve Terbiye Kurulu başkanlığında görevlendirilmiştir. Bu görevleri sırasında, eş zamanlı olarak Ankara Üniversitesi’nde 2003 senesinde “Türk Roman’ında Osmanlı Devletinin Kuruluş Sürecine Yaklaşım” konulu teziyle “Yüksek Lisans” programını tamamlayarak bilim uzmanı; 2010 senesinde de yine Ankara Üniversitesi’nde “2.Meşrutiyet Dönemi Fikir Hareketleri ve Türk Edebiyatına Yansımaları” adlı teziyle “Doktora Programını” tamamlayarak doktor ünvanını almıştır.

Cengiz Karataş’ın aynı zamanda çıkarmış olduğu kitaplarının yanı sıra editörlüğünü yapmış olduğu kitaplar ve sanal dergiler de vardır. Radyo programcılığı da yapan Karataş birçoğu disiplinler arası olmak üzere çalışmalarına devam etmektedir. Osmanlı Türk modernleşmesi, Oryantalizm, İslamofobi vb. Türk İslam düşüncesi ve edebiyatı üzerine, yurtiçi ve yurtdışında toplantılara katılmış ve konferanslar vermiştir. Yazarın kendisine ait kitaplarına ek olarak, yirmiye yakında kitabın da editörlüğünü yapmıştır. Yazar ayrıca Macar Bilimler Akademisi Türkçe el yazmaları kataloğu ve Osmanlı Türkçesi sözlüğü gibi bir takım projelerde görev almıştır.

Yazar Cengiz Karataş’ın çeşitli konularda birçok makalesi, bildirisi olup birçok defa da konferanslar vermiştir.2012 -2013 arasında Türkiye Yazarlar Birliği bünyesinde düzenlenen “Türkoloji Söyleşileri” koordinatörlüğü, yine 2013 senesinde İstanbul Dolmabahçe Sarayında düzenlenen “Tarihi Roman Sempozyumu” 2013 Aralık ayında İstanbul’da “Mehmet Akif ve Gölgeler” sempozyumunda, benzeri sosyal faaliyet ve toplumsal sorumluluk projelerinde de yönetici olarak veya diğer konumlarda etkin rol oynadı.

2010-2012 Seneleri arasında Karabük Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde öğretim üyesi ve bölüm başkan yardımcısı olarak çalışmış olan Karataş, hâlen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir. Cengiz Karataş, iyi derecede İngilizce, Osmanlı Türkçesi, orta düzeyde Farsça ve temel düzeyde Fransızca bilmektedir. İLESAM üyesi olup İlbilge Yayıncılık Genel Yayın Yönetmenliği yapmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım