Giresun Haberleri

Kültürel Değerimiz: İlhan C. Köymen

Bu yazıyı paylaşın

Toplum ve siyaset kategorisinde kaleme aldığı “İstikbal Yürüyüşü” adlı kitabıyla edebiyat dünyasının kapılarını aralayan İlhan Köymen Bey’i tanıtmaya çalışacağım sizlere.

25 Temmuz 2021 tarihinde Alucra Merkez Derneği tarafından organize edilen resmi kurum ve bazı STK’ların desteğini alan Son Savunma Hattı Şehitlerini Anma Yürüyüşü için Alucra ilçemize gelmiştim. Manevi duygular içinde tamamladığımız bu yürüyüşte İlhan Köymen Bey de katılım sağlamıştı. Ancak yoğun katılım nedeniyle kendisini tanıma fırsatını bulamamıştım.

Ertesi gün araştırmacı-yazar Recep Akın Bey’le buluşup Alucra ilçemizde hizmet veren Yaban Çay Ocağı’na gittik. Yaban Çay Ocağı deyip de yabana atmayın ha!

Kapı girişine geldiğinizde kendinizi Ozan Arif Kültür Merkezine girecekmiş gibi hissedersiniz. İçeri girdiğinizde yerel bir müzeye geldiğinizi sanırsınız.

Araştırmacı yazar Recep Akın’la sohbetimiz Yaban Çay Ocağı’nda devam ederken uzun boylu bir şahıs emin adımlarla içeri girdi. Kim olduğunu bilmiyorum. Adının, İlhan Köymen olduğu sonradan öğrendiğim bu kültürel değerimizle uzun uzun hasbihal etik. Sohbet esnasında bir kitabının basım aşamasında olduğundan bahsetmişti.

Aradan iki yıl geçti. Ordu’da yaşayan hemşerimiz Mümtaz Metinyurt’un yöremizin kültürel değerlerini tanıtmak için özel olarak yaptırdığı mini kütüphanede İlhan Köymen’in baskı aşamasında dediği İstikbal Yürüyüşü adlı kitabını gördüm. Alucra İlçemiz ve Kültürel Değerlerimiz adını taşıyan kitabımızın hazırlık aşamasının son noktasında İlhan Köymen gibi kıymetli bir değerimizi kitabımıza dâhil etmek benim için bir onur kaynağı oldu.

İlhan Köymen tarafından yazılan şiirlerin derlenip baskı aşamasına gelen Sonbahar Mektupları adlı şiir kitabının baskıya girip okurları ile buluşması an meselesidir. Diğer yandan İlhan Köymen’in hayatından kesitlerin yer alacağı roman türündeki eserin başlangıç aşamasında olduğunu da ifade etmeliyim.

İstikbal Yürüyüşü adlı eserin baskısı 2021 tarihinde “Yüzde İki” yayınevinde yapıldı.

“O, zor yılların acısını, sevincini birlikte yaşayıp ölümlerle yüzleşip, ölümü korkutan ülküdaşlara, omuzlarımızda yeminler ederek al bayrağa sarıp kara toprağa verdiğimiz bütün şehitlerimize,

Medrese-i Yusufiyelerde çile çeken canlara, yağlı urganlarda şehadete yürüyen dokuz fidana, yağlı urgandan kıl payı dönen yiğitlerimize, bu çileleri bizimle çeken ailelere, kahpe namluların kurşunlarına hedef olan İzmir’in gazi ülkücülerine ve bütün ülküdaşlarına” ithaf ettiği bu eser hakkında bazı araştırmalar yaptım.

İlhan Köymen tarafından kaleme alınan İstikbal Yürüyüşü adlı eser öyle bir ses çıkarmış ki sesinin yankısı Şanlıurfa’dan Aydın’a kadar uzanmış adeta.

Aydın’da basın yayın hayatına devam eden Ay Yıldız Gazetesi köşe yazarı İmam Hüseyin Savaş, kitabı okuyup analiz etmiş ve bu kitabı şiddetle okumalarını tavsiye ettiği okurlarına. Kitap hakkındaki görüşlerini 2022’de şu sözler ile ifade etmiş:

Özellikle, Çözüm Süreci saçmalığı yüzünden ülküdaşımız Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun Ege Üniversitesinde şehit edilmesinden sonra, yeniden gündeme gelen üniversite olaylarını, karşıt görüşlü öğrencilerin çatışması veya kardeş kavgası şeklinde yorumlayanlar; üniversitelerin yapısını, ülkücü öğrencilerin kampüslerde nasıl bir yaşam savaşı verdiklerini, kökü yurt dışında olan sağcı ve solcu bütün örgütlerin ülkücülere karşı nasıl birlik olduklarını, askeriyenin ve emniyetin içine sızan devrimci militanların, ülkücülere neler yaptıklarını anlamak için yaşayan efsane İlhan Köymen’in kaleme aldığı İstiklal Yürüyüşü’nü okumalarını tavsiye ediyorum.

Ege Üniversitesindeki terörist yapılanmaya göz yuman idarecilerin gafletini duyurabilmek uğruna kış günü İzmir’den Ankara’ya yürüyen yiğitleri, Suat Kürşat, Turan İbrim ve diğer şehitleri, kendisini şehit yakını olarak tanıtıp teşkilata sızmaya çalışan istihbaratçıyı, POL-DER’li polisin kışkırtmasına rağmen Anadolu köylülerinin ülkücü öğrencilerle kuru ekmeklerini bile paylaştıklarını, teşkilattaki hiyerarşik yapıyı, kardeşlik şuurunu, ülküdaşlık hukukunu anlamak isteyenler İstiklal Yürüyüşü ’nü okumalıdır.

Evlatlarım dediği ülkücü gençlerin tahsillerine devam edebilmeleri için MHP’nin de ortağı olduğu birinci M.C. Hükümetini bozmayı göze alan Başbuğ Alparslan Türkeş’in hiçbir zaman, hiçbir hükümete kayıtsız şartsız destek vermediğini, her zaman önceliğinin ülkücü Türk gençliğinin eğitimi olduğunu, kurşunların havada uçtuğu dönemlerde bile ocaklardaki seminer çalışmalarına nasıl devam edildiğini öğrenmek isteyenler İstiklal Yürüyüşü ’nü okumalıdır.

Şeytanın bile Müslüman mintanı giydiği, ajanların hainlerle kol kola gezdiği ateşten günlerde emanetler zuladan çıkınca, para sahibi ağalar, beyler, paşalar saklanmak için fare deliklerini satın aldıklarında, ülkücünün ülküdaşının arkasında nasıl dağ gibi durduğunu görmek isteyenler bu kitabı okumalıdır.

Lütfen okumaktan korkmayın, üşenmeyin, ertelemeyin, okudukça bilginiz, inancınız, azminiz hatta cesaretiniz artacak.

Tanrı Türk’e yar olsun. Ülküdaşlık hukukumuz var olsun deyip köşe yazısını tamamlamış.

İlhan Bey’in baskı aşamasındaki son düzenlemelerini yaptığı Sonbahar Mektupları şiir kitabını ve yaşam kesitlerinin oluşturduğu roman tarzındaki kitaplarını merakla bekliyor ve başarılarının devamı dileyip “İlhan Köymen kimdir?” sorusuna cevap vererek yazımı noktalıyorum.

İlhan Köymen Kimdir?

10.08.1952 yılında Karadeniz’in şirin ili Giresun’un, Alucra ilçesi Karabörk köyünde dünyaya geldi. İlkokulu 4.sınfa sınıfa kadar Espiye’de, kalan sürecini de Karabörk köyünde tamamlar.

Ortaokul tahsilini Alucra’da, lise tahsilini Şebinkarahisar’da tamamladı. Lise tahsilinin başladığı günlerde Türk milliyetçiliği ülküsü ile tanışır. Okuyup araştırdıkça, Ülkücülük mefkûresini hayat felsefesi haline getirir.

1974 yılında Ege Üniversitesi Jeoloji Bölümünü kazanarak geldiği İzmir’e yerleşip, büyük bir aile olmanın temelini atar.

Üniversitelerde Marksist yapılanmalar terör eylemlerine başlayınca, Ülkücülerin saflarında yer alarak mücadelenin bir parçası olur.

Marksistlerin kanlı saldırılarına karşı verdikleri mücadele okula gitmelerini imkânsız hale getirince, tekrar Üniversite imtihanlarına girerek 1977 yılında Buca Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünü seçerek, bir yanda da reklamcılık mesleğiyle iş hayatına atılır. Buca Eğitimde de anarşi yoğunlaşır ancak 1981 yılında mezun olup reklamcılık işine devam eder.

1980’de İzmirli Resmiye hanımla nişanlanan hemşerimiz, 1981’de onunla evlenerek İzmir’e yerleşir. Ahmet Kürşat ve Buse Asena adında iki evlat sahibidir.

1983 sonunda yaş haddinden tutuklanarak 59 gün elleri kelepçeli Gaziantep tutukevinde kalır. Vatani görevi olan askerliği 20 ay er olarak1985 yılında tamamlar.

1989 yılında taahhüt işlerini başlatıp, kendi inşaat şirketini kurar.1992 yılında inşaat sektöründe önemli projelerin altına imza attı.30 yıl boyunca iş adamı olarak mesleğini devam eder. Bir taraftan da çeşitli sivil toplum kuruluşlarında aktif görev alır.

1985 yılında MÇP İl yöneticiliği, 1995 yılında MHP İl Başkan Yardımcılığı ve teşkilat başkanlığı görevini üstlenir. Başbuğ Alparslan Türkeş’in vefatından sonra 1999 yılında 5. sıra İzmir İkinci Bölge Milletvekili Adayı oldu. Tekrar İl Yönetim Kurulu Üyesi olarak devam edip 2003 yılında İl Başkanlığı adaylığını az bir oyla kaybederek yine 2.Bölge 3.Sıra Milletvekili adayı oldu. 2007 yılındaki seçimlerde tekrar 10.Sıra Milletvekili Adayı oldu.

İdeal çizgisinden hiç sapmadan Üç Hilal Sancağının altında 54 yılını doldurdu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım