Giresun Haberleri

Tarihi Değirmene Can Suyu

Bu yazıyı paylaşın

Bölgemizde yıkılıp, kaybolup giden çok sayıda tarihi su değirmenlerimizin yanında Görele Hürriyet Mahallesinde terk edilmiş ve kullanılmayan bir değirmen, can suyu verilerek hayata döndürüldü.

Çevre düzenlemesi yapılarak, gerekli tamirat ve onarımlar gerçekleştirilerek, su arkı yeniden açılarak, yoluna beton merdiven ve derenin üzerine demir bir köprü inşa edilerek kullanılır hale getirildi.

Özellikle çevre düzenlemesiyle otantik görünümü tekrar sağlanan Hürriyet Mahallesi değirmeni un öğütme ihtiyacının giderilmesinden öte tarihi saygınlığına kavuşan bir görüntüye büründü.

Tarihi değirmeni otların ve ağaçların arasında terk edilmiş bir durumdan bugünkü haline Hürriyet Mahallesi’nde oturan Yusuf Ziya Aydın getirdi. Üç yıllık bir çalışmanın sonunda, özellikle son bir yılın yoğunluklu bir çalışma temposuyla 700 bin TL’lik bir harcamayla tarihi değirmen gün yüzüne çıkartıldı. Hiçbir kurum ve kuruluştan destek alınmadı. Mahalle muhtarı yardımcı oldu. Bu harcamanın yaklaşık 200 bin TL’si çevreden yapılan bağışlarla karşılanırken 500 bin TL’lik bölümünü Yusuf Ziya Aydın karşıladı.

Sürecin öyküsünü öğrenmek için Yusuf Ziya Aydın’la yaptığımız görüşme ve sahada yaptığımız gözlemlerle o bölgede değirmen dışında; tarihi Kadı Köprüsü’nün tamiri başta olmak üzere yine terk edilmiş tarihi çeşmelerin onarımı, kaybolmuş göze sularının ortaya çıkarılarak yeni çeşmelerin yapımı, araba yolu üzerinde bulunan sert virajların tıraşlanması gibi çalışmaların da Yusuf Ziya Aydın tarafından yapıldığını öğrendik.

Eski köy evinin onarılması ve çevre düzenlenmesinin yapılması yöresel mimari açısından ve tarihi köy evlerimizin yeniden kullanıma açılmasına yönelik çalışmalar açısından örnek bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Yerinde görülmeli ve onarımlar böyle yapılmalı.

Tarihi değirmenin en az 300 yılık olduğu konusunda yörenin yaşlılarından bilgi aldığını söyleyen Yusuf Ziya Aydın 1964 doğumlu. İstanbul’da turizm ve taşımacılık işi yapıyor. Ancak salgın döneminde Görele’ye gelerek köy evini tamir ettirip orada yaşamaya başlamış. İşlerini Görele’den takip ediyor. Büyük şehirlerin yorgunluğunu ise köyünde ve bu tür işler yaparak atmaya çalışıyor.

Tarihi değirmenin yeniden hayata kazandırılması çalışmasında en fazla usta bulmakta zorlandığını söylüyor. Zıva’dan getirdiği bir değirmen ustasının; “Sen gotgafalı birisine benziyon, bu kadar parayı buraya gömeceğine başka yerlerde değerlendirseydin” sözünü her aynaya baktığında hatırlıyor Yusuf Ziya Aydın. Ustasını bulamadığı işleri kendisi yaparak usta oluyor aynı zamanda.

Değirmene geçmek için demirden kemer köprüyü Ataköy’den Ali Bakıcı hayratı, değirmenin çevresindeki bazı yapıları Bahri- Nezaket hayratı olarak yaptıranlar olmuş.  600 metre uzaktan getirdiği suyun çeşmesini annesi ve babasının adına yaptırmış, annesini çeşmeye götürerek fotoğrafını çekmiş Yusuf Ziya Aydın.

Görele için çok farklı ve örnek olacak bir çalışmaya imza atan Aydın’ın; değirmen ve çevresinin temiz tutulması ve korunması yönünde bir ricası var. Değirmenin bahçesinde nostaljik bir ortamda piknik yapılıp çay içilebilir. Ancak çevre temizliğini yapmak şartıyla!

Ortam, sıradan bir değirmen sahası olmaktan çok özenle dekore edilmiş çok farklı bir alan olarak insanlara hizmet verebilecek bir yapıda. Bu güzelliğin ve özelliğin korunması şart!

Değirmen Hürriyet Mahallesi’nde olduğu için o adla biliniyor. Ancak tarihi dokusu ve özelliği dolayısıyla tarihi değirmenin ismini, Görele’nin antik çağda İtalyanca mercan anlamına gelen Coralla (Koralla) dan geldiği düşüncesiyle Koralla Değirmeni olarak değiştirmeyi düşünüyor Yusuf Ziya Aydın. Ve köylerinizi bu tür çalışmalarla güzelleştirin diyor.

Teşekkür ederiz, elinize ve emeğinize sağlık.

*Nihat Öztürk / Görele Günboyu Haber

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım