Giresun Haberleri

TMO Giresun Bölge Müdürlüğü Kurulmalıdır

Bu yazıyı paylaşın

İYİ Parti Giresun İl Başkanı Abdulkadir Eroğlu, üreticiye fındık alım garantisi verilmesini ve Giresun’a TMO Bölge Müdürlüğü kurulmasını istedi.

FİSKOBİRLİK’in arsa satarak ayakta kaldığını ve tüm arsaların elden çıkmadan bu kurumun rehabilite edilmesi gerektiğini belirten Eroğlu, “Gerekirse politikadan uzak yeni birlik kurulmalıdır” dedi.

İYİ Parti Giresun İl Başkanı Abdulkadir Eroğlu yaptığı açıklamada,” FİSKOBİRLİK 2007 yılından bu yana siyasi baskılar sonucu ortaklık yapısından uzaklaşmış ve partilerin yan kuruluşu haline gelmiştir. FİSKOBİRLİK’in yönetim kademelerine çöreklenenlerin de politik arenada yükselme yeri gibi kullanılmaktadır.

FİSKOBİRLİK’in borcu yokmuş deniyor. Tek taraflı anlatınca herkes inanıyor. Her yıl kaç milyon TL’lik arsa satarak borçları kapattı söylenmiyor. Bankalardan kullandığı kredilere ne kadar faiz ödendi söylenmiyor. Satılacak arsa kalmayınca ne olacak? Batacaksa şimdiden batsın hiç olmazsa arsaları satılmadan ortaklarına kalır. Yoksa arsa satarak ayakta kalmaya çalışması doğru bir işletme olmadığını göstermektedir.

Dünya fındık ihracatı yaklaşık 600.000-650.000 ton civarındadır. Dünya fındık üretimi ise 850.000 900.000 ton olup bunun yaklaşık 600.000 tonu ülkemizde ve 80.000 ile 100.000 tonu Giresun’da üretilmektedir ve Giresun’un başlıca geçim kaynağı fındık geliridir. Ancak son senelerde her ürünün fiyatı artarken fındığın sürekli fiyatı gerilemekte ve artık geçim kaynağı olmaktan çıkmıştır.

Fındıkta 320.000 ton ihracat yapıldı ama her sene ihracat arttıkça fındık fiyatı da düştü. En son fındığın kilosu ihracatta ortalama 6 dolara kadar geriledi” dedi.

“Üretici Korunmalı ve Desteklenmelidir”

TBMM’de üreticinin sorunlarının dile getirileceği bir toplantının yapılacağını söyleyen İYİ Parti Giresun İl Başkanı Abdulkadir Eroğlu,” Gerekirse politikadan uzak yeni birlik kurulmalıdır. Fındık için bölgede olan TMO Giresun’a bölge müdürlüğü kurmalıdır. Fındık, ‘Stratejik ve Millî’ bir ürünümüzdür. Türk fındığı ve üreticisinin korunması devlet politikası olarak benimsenmelidir. Çünkü hiçbir gideri olmadan net 3 milyar dolar döviz girdisi sağlamaktadır. Entegre ürünler çikolata vs geliştirilip markalaşmaya gidilerek, bu döviz girdisini 15 milyar dolara çıkarmak imkânı vardır. Fındığı bizden alıp üreten Ferrero firmasının tek başına cirosu 12 milyar dolardır. Lisanslı depoculuk ve ürün borsaları geliştirilip, stoklu çalışma imkânı sağlanmalıdır. Fiskobirlik rehabilite edilmelidir. Bölgede, fındığa dayalı gıda sanayisine teşvik verilmelidir. Enflasyona rağmen, 4 yıldır dönüm başına 170 TL olarak ödenen alan bazlı destekler 250 TL’ye çıkarılmalıdır. Ve yasanın izin verdiği iller dışındaki illere alan bazlı destek ödenmemelidir. Üreticiye fındık alım garantisi verilmelidir. Fındık için kilo alım fiyatı, 30 lira maliyet ve 5 lira da refah payıyla, toplam 35 lira olmalıdır. Maliyetlerin düşürülmesi için mazot ve gübre fiyatları desteklenmelidir. Fındıkta alan toplulaştırma ve makinalı fındık tarımı devletin olmazsa olmaz önceliği olmalı. Fındık bahçeleri yaşlandı hibe ve kredi uygulamaları ile bahçeler yenilenmeli, yenilenirken de makinalı tarıma uygun teraslı dikim yapılmalıdır. Fındık sanayisine dayalı üretim ve üretim makineleri teşvik edilmelidir.

Bütün bu uygulamaların duyurulması ve milli bir politika uygulanması için 29 Haziran Salı saat 14.00 TBMM’de milletvekillerimizle birlikte basın toplantısı yapılacaktır.” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım