Giresun Haberleri

Giresun Taksicilerine Yapılan Zulüm Hakka Reva mı?

Bu yazıyı paylaşın

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Giresun’dan Ordu-Giresun Havalimanına yolcu taşıyan taksicilerin yıllardır süregelen yolcu taşıma sorununu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na sordu.

Giresun’dan yolcu taşıyan ticari taksici esnafının havalimanından yolcu alamamaları uygulamasının; yürürlükte bulunan Karayolları Taşıma Kanunu, Taşıma Yönetmeliği ve Uygulama Genelgeleri kapsamında yapıldığına dikkat çeken Tığlı, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü 17 Aralık 2018 tarihli Havayolu + Karayolu Kombine Yolcu Taşımaları genelgesinde yer alan Havalimanı İşletmecisi tarafından alan / yer tahsis edilen ticari taksiler haricinde diğer ticari taksiler havalimanından yolcu alamazlar ibaresinden kaynaklanmaktadır. 4 Şubat 2020 tarihli genelge ve ardından 29 Aralık 2020’de yürürlüğe konulan genelgede de aynı şekilde yer almaktadır” dedi.

CHP’li Tığlı, söz konusu genelgeyle, havalimanlarına kayıtlı olanların dışındaki taksilerin havalimanlarından yolcu taşımasının yasak olduğunu, bu nedenle bu problemin yaşandığını dile getirerek, “Havalimanlarına yolcu götüren taksilerin boş dönmesini de beraberinde getiren uygulama kapsamında havalimanı kara sahasına girişler ile buna ilişkin denetimi havalimanı işletmecisinin sorumluluğuna verilmektedir. Ordu-Giresun Havalimanından dışarıya yolcu taşıma hakkı, DHMİ tarafından havalimanı taksicilerine ihale yoluyla verildiği için havalimanı taksicileri haricinde Ordu, Giresun ya da başka bir il plakalı ticari aracın, havalimanından yolcu alma hakkı olmadığı ifade edilerek havalimanı işletmecisi tarafından Giresun’dan gelen ticari taksilerin havalimanına girişlerinde de sorun yaşandığı ifade edilmektedir.

İki ilin ortak kullandığı Ordu – Giresun Havalimanının, Ordu İli mülki sınırlarında yer alması, buna ilişkin her hizmetin ve faaliyetin bu ilimizin tasarrufunda yürütülmesi sonucunu ortaya çıkarmaktadır.  Herkesin tabi olduğu mevzuat hükümlerinin, ortak kullanılmak üzere inşa edilen havalimanının, her iki ilin vatandaşları tarafından rahat kullanılabilmesine imkân sağlanacağı biçimde yeniden düzenlenmesi de gerekli görülmektedir” diye konuştu.

Ordu-Giresun Havalimanında ortak koşullarda hizmet verilmesi gerekliliğini vurgulayan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP milletvekili Necati Tığlı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na şu önerileri ve soruları yöneltti:

·         Ordu – Giresun gibi iki il için ortak hizmet veren havalimanları için farklı bir genelge düzenlenmesi mümkün değil midir?

·         İki ilimize ortak hizmet etmek üzere faaliyet gösteren Ordu – Giresun Havalimanının sınırları dâhilinde, Havayolu + Karayolu Kombine Yolcu Taşımaları hizmetlerinin gerek taksici esnafının gerekse seyahat eden yolcuların bağlı olduğu mülki idareleri tarafından konulacak kurallar çerçevesinde yürütülmesi mümkün müdür?

·         Hizmete girdiği yıldan bugüne kadar, iki ilimize ortak hizmet verdiği ifade edilen havalimanından yararlanma koşullarında Ordu iline sağlanan pozitif bir ayrım söz konusu değil midir?

·        O halde bahsi geçen havalimanını ortak bir havalimanı yapan nedir? Neden ortak havalimanı tabiri kullanılmaktadır?

·         Hizmete girdiği günden bu yana yolcuların, esnafın ve kolluk güçlerimizin karşı karşıya gelmesine sebep olan durum ve ortaya çıkan gerilimin giderilmesi için bir talimatınız olacak mıdır?

·         Havalimanını kullanarak Giresun’a seyahat eden, havaalanı kampüsü dışından, karayolundan, Giresun plakalı ticari taksileri kullanmak isteyen vatandaşlarımızın talep etmesi halinde, bu ticari taksileri kullanma imkânı sağlanabilir mi?

·         İki ile ayrı hizmet verebilecek, ayrı ticari taksi hizmet noktaları oluşturulması için bir düzenleme düşünür müsünüz?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım