Giresun Haberleri

Kültürel Değerimiz: Murat Dursun Tosun

Bu yazıyı paylaşın

Alucra’mızın haklı gururu, değerli bir şahsiyet Araştırmacı-Yazar Murat Dursun Tosun Bey’den bahsetmek istiyorum.

Osmanlı döneminden kalma arşivlerden derlediği bilgileri günümüz Türkçesiyle şimdiki ve gelecek nesillere aktarmak için yıllarca mücadele etmiş olsa da hâlâ kıymeti bilinmeyen yazarımızdır.

Tarihin tozlu sayfalarını gün ışığına çıkarıp kitaplaştırma gayretini görenlerin sponsorluğunda günümüze kadar 41 eseri baskıya girip günümüz ve gelecek nesillerin hizmetine sunulmuştur.

Böylesi değerli bir şahsiyetin var oluşu Alucra ilçemize verilmiş en büyük mükâfattır.

Lakin sanırım yeterince kıymeti bilinmeyen değerlerimizden biridir.

Çevre halkı tarafından sevilen ve sayılan bir kişi.

Yalnızca sevmek yetmiyor tabii ki.

Görüyoruz ki yazarımız elini bir taşın altına sokmuş.

O taşı kaldırmakta iken bir ucundan ben, diğer ucundan sen, diğerleri derken hep birlikte kaldıracağız bu engeli.

“Alucra bizim memleket” diyebiliyorsak Alucra’mızın kültürüne sahip çıkmak için elimizden geleni en iyi şekilde icra etmeliyiz.

Eğer yazarımız Murat Dursun Tosun olmasaydı, biz nereden öğrenecektik?

Türkistan’ın Horasan kentinden İslâm’ın ve Türk’ün sancağını Alucra Fevzi Çakmak köyüne taşıyan Es-Seyid İsmail Çağırgan Baba’yı, Gicoralı Pembe Hatunu vb. bilinmeyen daha birçok değerimizin adını.

“Gicoralı Pembe Hatun da kimmiş?” diye soranları duyar gibiyim.

Araştırma, inceleme tarih kategorisi yazarımız Murat Dursun Tosun Bey tarafından belgeleriyle kaleme alınmış bir yazıyı okuduğumda öğrendim.

Milli Mücadele kahramanlarımızdan olup Kurtuluş Savaş’ında Giresun Gönüllü Alayı Sancaktar Çavuşu ve Topal Osman Ağa’nın övgüyle bahsettiği mücahidenin adı Gicoralı Pembe Hatun’dur.

Konuyu dağıtmadan yazıma devam edeyim.

“Millî Mücadelemizin mücahidesi Gicoralı Pembe Hatun kimdir?”

Araştırmacı tarih yazarımız M. Dursun Tosun Naht (hatt-ı ahşap) sanatıyla ilgilenip başarı göstermiştir.

Naht sanatının icrasından sonra eserlerini 2 defa İstanbul, 1 defa Şebinkarahisar, 1 defa Alucra ilçemizde olmak üzere toplamda 4 sergide sanatseverlerin beğenisine sunmuştur.

Yazarımız Murat Dursun Tosun, Giresun Üniversitesi Kütüphanesine kendi yazdığı eserlerden oluşan kitapları bağışlaması üzerine, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can tarafından Teşekkür Belgesi verildiğini biliyor muydunuz?

Yazarımız, geçtiğimiz günlerde Giresun’un yetiştirdiği kıymetli şahsiyet Gazeteci, Araştırmacı-Yazar ve Belgesel Yapımcısı İsmail Kahraman Bey’le Yıldız Hamidiye Câmi altında bulunan parkta Giresun Yavuzkemal (Kırık nahiyesi) Vakıf Ormanları çerçevesinde, bölgemizi de ilgilendiren bazı hususlarda TGRT Devriâlem belgesel programı için bir söyleşi yapmıştır.

Murat Dursun Tosun Kimdir?

1961’de İstanbul’da doğdu. Aslen Giresun’un Alucra ilçesinin Demirözü köyündendir. İlkokulu ve ortaokulu Çeliktepe’de, liseyi Gültepe Endüstri Meslek Lisesinde, yüksekokulu Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinde okudu. Yüksek lisansını Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü İşletme Bölümünde yaparak “Bilim Uzmanı” olarak mezun oldu.

1978-2006 yılları arasında İstanbul Atatürk Kültür Merkezinde görev yaptı. 1997-2006 yılları arasında şube müdürü olarak çalıştı. Aynı zamanda yedi yıl süreyle Beyoğlu İstiklâl Caddesi’nde bulunan ve 4/5’inden fazlası Maliye Hazinesine ait olan 54 bağımsız bölümlü Kastel İş Merkezi’nde (Atlas Pasajı) kamu adına yöneticilik yaptı.

Nisan 2006’da emekliye ayrıldı. 2 bloğunda yayınlanmış 1200’ün üzerinde makalesi vardır.

Basılı 41 çalışması bulunmaktadır. Ayrıca yaklaşık 10 senedir Naht (hatt-ı ahşap) sanatıyla da ilgilenmekte olup 2 kez İstanbul’da, 1 kez Şebinkarahisar’da, 1 kez de Alucra’da sergi açtı. 2015 yılı yaz döneminde Şebinkarahisar Halk Eğitim Merkezinde Naht (hatt-ı ahşap) kursu verdi.

Birbirinden kıymetli, büyük ve meşakkatli birer emek ürünü olan onlarca kitaba, birçok bilimsel çalışmaya imza atan hemşerimizi can u gönülden tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım