Giresun Haberleri

Tarım, Ülkemiz İçin Milli Güvenlik Sorunudur

Bu yazıyı paylaşın

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya bir basın açıklaması yaparak, tarımın ülkeler için öneminden bahisle tarımın ve tarım politikalarının milli güvenlik sorunu olduğunu belirtti.

Kaya açıklamasında “Bir zamanlar kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olan Türkiye maalesef bu iktidarın izlediği yanlış politikalar sonucu tarım gibi stratejik bir alanda bile ithalat yapan ülke haline gelmiştir. Devlet aklıyla değil tüccar kafasıyla atılan adımlar sonucu işler daha da karmaşıklaşmış. Dış ticaret açığını kalıcı hale getiren bir gerekçe de tarım ülkelerindeki ithalat anlayışı olmuştur.

İktidarın ithalata dayalı ekonomik politikaları sonucu ülkemizde hayvancılık bilme noktasına gelmiş insanımız Avrupa’nın en pahalı etini tüketmek zorunda kalmıştır. Latin Amerika’dan, Sırbistan’dan getirilen etler ile piyasa dengelenmeye çalışılmış ama bunlar boş bir beklentiden öteye geçememiş, her yapılan ithalat birer yara, daha azdıran pansuman tedbire dönüşmüştür.

Çiftçilere Yeteri Kadar Destek Verilmedi?

Desteksiz kalan çiftçimiz bir sene sonrasını göremediği için günü kurtarmaktan başka çaresi kalmamış, ekilemeyen arazilerimiz her geçen yıl arttıkça artmış insanımız üretimden koşarcasına uzaklaşmak zorunda bırakılmıştır.

Tüm zorluklara rağmen ekmeye devam eden çiftçilerimiz ise çaresizlik içinde kendilerini anlayacak binleri çıkar mı diye ümitle beklemeye devam etmektedir.

TÜİK verilerine göre, bu yıl buğday üretimi geçen yıla göre yüzde 3,8 artışla 20,5 milyon ton, arpa ise geçen yıla göre yüzde 1,2 artışla 8,6 milyon ton olacak.

Çiftçimiz bu yıl sadece %5’lik bir kazanç için buğdayda 11 bin TL, arpada ise 10 bin TL alım fiyatı beklerken hükümet tarafından yapılan açıklamada Toprak Mahsulleri Ofisi alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton basına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira olarak açıklamıştır.

Hükümetin verdiği alım fiyatı ve destek miktarı çiftçinin hayal kırıklığına uğrayan Geçtiğimiz 1 yılda üretim maliyeti %46 artmasına rağmen iktidarın verdiği çiftçiyi enflasyon tam anlamıyla ezdirmiştir. Üstelik mazota, elektriğe gelen zamlar çiftçinin belini daha da bükmüştür.

Depolar İthal Hububatla Dolduruldu?

Maalesef sorunlar bununla da bitmemektedir. Şimdi de hasat yapan çiftçilerimizin mahsulü ellerinde kalmaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisinin depoları Türkiye’de hasat başlamadan ithal hububatla doldurulduğundan kendi çiftçimize randevu verilmemektedir. TMO depolarına giden çiftçiler mahsulüyle birlikte geri dönmeye mecbur bırakılıyor, depolara verilemeyen hububatların bozulma ihtimali her geçen gün artmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığını bir an önce çiftçinin sesini duymaya çağırıyorum. TMO’nun depoları çiftçimize açılmalı, TMO mutlaka bir çözüm üretmelidir. Salgın döneminde yaşanan tedarik zincirindeki sorunlar akılları başlara getirmelidir. Tarım, Türkiye için artık bir milli güvenlik sorunudur. Bu gerçeğe göre politikalar belirlenmeli, ülkemizin geleceği karartılmamalıdır” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Anladım